Split
0

Morski pas između Brača i Šolte

FENA
Splitski Centar 112 poslijepodne je od osobe koja je brodicom iz smjera Splita plovila prema Braču primio dojavu da je morski pas duži od četiri metra na području između otoka Brača i Šolte i da se kreće prema Splitu.

U Centru su rekli kako o tome obavijestili Centralu službe za spašavanje u Rijeci te Lučku kapetaniju u Splitu, Pomorsku policiju i Operativni centar policije u Splitu.

To je drugi put u posljednja dva dana da je morski pas uočen u blizini Brača. U subotu je u blizini Povlja, rta na sjevernoj strani otoka Brača, primijećen morski pas dugačak oko pet metara.

Profesor Centra za studij mora Univerziteta u Splitu Alen Soldo izjavio je za Hinu da u morskim kanalima između srednjodalmatinskih otoka ovih dana ima dosta plave ribe - lokarde pa je moguće da su morski psi krenuli u potragu za hranom.

U Jadranskome moru živi 28 vrsta morskih pasa i više desetaka hiljada jedinki te ne znamo pouzdano kojoj vrsti pripadaju morski psi koji su viđeni u blizini Brača, rekao je prof. Soldo.

Po njegovim riječima, viđeni morski psi vjerojatno su iz tzv. pelagične kategorije, a najčešće plivaju površinom vode i izuzetno su migratorni. Za razliku od njih, postoji i tzv. pridnena kategorija morskih pasa koji su skloniji plivanju po morskom dnu.

Visoke su temperature, ljudi se više kreću morem te zato ljeti češće primjećuju morske pse, rekao je prof. Soldo.

Po njegovom tumačenju, u Jadranu su za ljude najopasnije dvije vrste morskih pasa: dugonosi i veliki bijeli pas.

"U hrvatskom dijelu Jadrana dugonosi morski pas posljednji je put viđen 1974. godine, a veliki bijeli pas u posljednjih je tridesetak godina primijećena tri puta - zadnji put u septembru 2008. u blizini otoka Visa, gdje je napao slovenskog ronioca", objasnio je prof. Soldo.

U posljednjih 100 godina u hrvatskom dijelu Jadrana dogodilo se šest napada morskih pasa na ljude, dodao je prof. Soldo.