Milorad Dodik za B92
0

Moralni razlozi za doček Biljane Plavšić

Sarajevo-x.com
Foto: AFP
Foto: AFP
Milorad Dodik, premijer Republike Srpske, obrazložio je u intervjuu za B92 da je dolazak Biljane Plavšić u Beograd organizovao iz čisto moralnih razloga.

On je rekao da je imao potrebu da sačeka Biljanu Plavšić jer je cijenio njenu odluku da ode u Haški tribunal da ne bi opterećivala institucionalni kapacitet RS-a. Dodao je da je odluku da Plavšićeva doputuje avionom Vlade RS-a donio lično.

"Ona je otišla dobrovoljno i ja sam bio čovjek koji je ispratio, smatrao sam da je moja ljudska obaveza da to isto učinim i kada se vraća. Nisam želeo da pošaljem bilo kakvu drugu poruku osim da imam jedan ljudski odnos prema Biljani, a kalkulacije drugih oko toga mogu danima da se prave", rekao je Dodik.

Dodik je prokomentarisao i odluku predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića da otkaže posjetu Švedskoj planiranu za početak novembra rekavši da Komšić vjerovatno nema šta da radi u Švedskoj, pa zato sad traži razloge.

"Na kraju krajeva Biljana nije dobila nikakvu milostinju, ona je odležala dvije trećine kazne. Pravila Haškog tribunala kažu da se zatvorenik može pustiti na slobodu i nakon odležene polovine kazne, ukoliko to predloži Apelaciono vijeće tribunala. Pošto je vijeće tako odlučilo, ne vidim zašto gospodin Komšić pravi bilo kakvu galamu za samu Švedsku. Švedska i nije donijela odluka već je samo, u skladu sa pravilima, bila zemlja u kojoj je Biljana služila kaznu", rekao je Dodik.