Regija
0

Moore: Beograd i Priština se neće dogovoriti ni za 20 godina

FENA
Američki ambasador u Crnoj Gori Roderick Moore izjavio je u četvrtak da Sjedinjene Države podržavaju nezavisnost Kosova jer ne vide drugo trajno rješenje. Moore je rekao kako Amerika smatra da ne treba produžavati pregovore o statusu Kosova jer se Beograd i Priština o tome ne bi dogovorili ni za 20 godina pregovaranja.

"Ni za 20 godina ne bi došlo do dogovora, ovakvo rješenje je neodrživo, a jedini trajni rasplet, koji nije savršen, jeste da se Kosovo odvoji od Srbije", rekao je Moore novinarima, prenio je Tanjug.

On vjeruje da bi nezavisnost Kosova doprinijela stabilnosti regije i smatra da na "Kosovu nema nijednog građanina koji bi prihvatio da se u pokrajini ponovo vrati srpska uprava".

"Svi napori koji su učinjeni da se riješi pitanje Kosova proteklih godina nisu doveli do drugačijeg zaključka", kazao je američki diplomat.

Upitan kako nezavisnost Kosova može doprinijeti stabinosti regije kada je izvjesno da će Srbija i Rusija negativno reagirati na odvajanje dijela teritorije suverene države, Moore je odgovorio da vjeruje u "zdrav razum" srpskih političara.