Denis Latin - ekskluzivno
0

"Moja politika prema BiH biće bolja od Mesićeve"

Razgovarao: Almir Panjeta
Denis Latin za sebe kaže da je najproganjaniji, najzabranjivaniji i najnagrađivaniji novinar od osamostaljenja Hrvatske do danas, i pri tome nimalo ne pretjeruje. Nakon dugogodišnjeg rada na televiziji i vođenja jedne od najkvalitetnijih emisija 'Latinica', te borbe za što bolji i objektivniji javni servis u kojoj je nebrojeno puta suspendovan ili novčano kažnjavan, Latin je na nagovor fanova sa Facebooka odlučio da se kandiduje za predsjednika Hrvatske na izborima 2010. Za Sarajevo-x.com Latin govori o razlozima zbog kojih će se kandidirati, pripremama za kandidaturu, šansama protukandidata, te politici koju će voditi prema BiH ukoliko pobijedi.

U kojoj fazi su pripreme za kandidaturu za predsjednika RH 2010.?

Kandidatura je istaknuta u medijima, na Facebooku se priključuju oni koji je podržavaju i javljaju se brojni mladi i stari ljudi koji žele volontirati. Zamišljamo jeftinu kampanju primjerenu teškoj ekonomskoj krizi u kakvoj se Hrvatska nalazi. Građani očekuju poruke o izlasku iz krize, a ne raskošnu i bukalačku kampanju.

Zbog čega mislite da ste upravo Vi pravi nasljednik Stjepana Mesića?

Mislim da u opisu mojih šesnaest godina 'Latinice' postoje sasvim jasne naznake zašto sam ja nasljednik predsjednika Mesića. Poruke koje je 'Latinica' slala moji birači su prepoznali već davno i oni nemaju nikakve sumnje da trebaju glasati baš za mene. Borio sam se uvijek za najslabije, antifašist sam, borac za pravedniju i evropsku Hrvatsku. Treba li još koji razlog?

Kako Vam se čini način na koji je Mesić kao predsjednik vodio RH?

Mesić je bio najuspješniji predsjednik Republike Hrvatske, izvukao nas je iz izolacije, demokratizirao je, izveo nas je na evropski put, bio je autoritet i često puta glas naše kolektivne savjesti, dobro je surađivao sa susjedima i Hrvatsku učinio mnogo simpatičnijom i uspješnijom zemljom od one u vrijeme Franje Tuđmana.

Šta biste Vi kao predsjednik popravili?

Treba zemlju izvući iz ekonomske krize, završiti pregovore sa Evropskom Unijom, napraviti pravnu državu, efikasnu upravu, povećati izvoz, riješiti probleme sa susjedima, transformirati vojsku u efikasni dio NATO saveza, diplomaciju svesti na razumnu mjeru.

S obzirom da predsjednik i nema mnogo ingerencija, zbog čega niste 'ciljali' na poziciju premijera?

Predsjednička funkcija moralnog autoriteta je kao stvorena za mene. Čini mi se da bi ti s lakoćom obavljao.

Šta mislite da se doista krije iza Sanaderove ostavke?

Nemogućnost da se donose samo dobre vijesti. On je volio isključivo to. Sada je došla na red Jadranka Kosor koja mora priopćiti sve loše vijesti.

Ako se kandidira za predsjednika, a Mesić mu je poručio da mu je bolje da to ne radi, kakve su Sanaderove šanse protiv Vas?

Mislim da su nikakve. I mislim da mu je bolje da se ne kandiddira nakon bježanije u koju se upustio i koju narod neće nagraditi.

Ukoliko budete poraženi, koga biste voljeli vidjeti na mjestu predsjednika?

Dr. Vesnu Pusić.

Ako pobijedite, kakva će biti Vaša politika prema BiH?

Gotovo ista kao Mesićeva, ali još bolja.