Boris Tadić
0

Mogućnost raspoređivanja EULEXA na Kosovu

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Postoji mogućnost da se Bruxelles i Beograd dogovore oko raspoređivanja misije Europske unije (EU) na Kosovu i da taj dogovor potvrdi Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda (UN), izjavio je u četvrtak predsjednik Srbije Boris Tadić.

"Na tome radimo sa svim međunarodnim forumima, i s Vijećem sigurnosti UN-a i s EU, s predstavnicima Rusije i SAD-a, sa svima koji su vitalno bitni za budućnost Kosova i Metohije u Srbiji", kazao je Tadić u intervjuu za "Večernje novosti" od četvrtka.

Naglasivši da nije točno da dolazak Eulexa znači kraj Srbije na Kosovu, Tadić je kazao da je misija EU prihvatljiva za Beograd pod tri uvjeta: da je na Kosovu prisutna uz odluku Vijeća sigurnosti UN-a, da bude statusno neutralna misija i da ne primjenjuje Ahtisaarijev plan.

"Tko ima primjedbe na ta načela, taj ima problem s logikom. Ima političkih stranaka koje obmanjuju građane Srbije i 'jamče' da će Eulex na Kosovu uspostaviti neovisnost. Naše je da se borimo da se to ne dogodi", kazao je Tadić, dodajući da Bruxelles nije imao primjedbi na tri uvjeta koja postavlja Srbija.

Predsjednik Srbije je kazao i da nema ništa protiv da SAD sudjeluju u misiji EU na Kosovu, jer je najvažnije da Eulex obavlja posao u skladu s međunarodnim pravom i da ne dovodi u pitanje integritet Srbije.

Srbija se neće odreći ni europskih integracija niti Kosova, kazao je Tadić, dodajući da će Srbija - čekajući odluku Međunarodnog suda pravde o legalnosti proglašenja neovisnosti Kosova – nastaviti diplomatsku borbu za Kosovo, te da će očekivano pozitivno rješenje tog suda "sasvim sigurno utjecati na zemlje koje se nisu izjasnile o kosovskoj neovisnosti, a u ovom trenutku su pod pritiskom da priznaju Kosovo".

"S druge strane, ima zemalja koje su priznale Kosovo i koje su nam rekle da bi u budućnosti mogle dovesti u pitanje tu odluku. Ali, to se ne može očekivati od najvećih zemalja svijeta, jer poricanjem svoje odluke one bi dovele u pitanje kredibilitet politike i svoju međunarodnu poziciju", ocijenio je Tadić. On je dodao da odluka Opće skupštine UN-a o prihvaćanju srbijanske inicijative da se Međunarodni sud pravde izjasni o proglašenju neovisnosti Kosova jest diplomatska pobjeda Srbije, ali da ne treba stvarati dojam da se time spriječilo daljnje priznavanje neovisnosti Kosova, već je ono usporeno, a Srbija je dobila novu snagu i kredibilitet za borbu za svoj teritorijalni integritet.

Kad je o susjedima riječ, potreba građana Srbije jesu "najbolji mogući odnosi" i stabilna politička situacija u svim susjednim državama, kazao je Tadić, te dodao da "zato ovi problemi ne smiju biti trajni".

"Zbog toga ne prihvaćam kvalifikaciju 'urušavanja' odnosa, iako nema dileme da određeni problemi postoje. Akt priznavanja Kosova država s kojima graničimo za nas ima veću važnost, nego, primjerice, priznavanje Mikronezije. To je jednostavno logično i odsustvo reakcije Srbije značilo bi da nemamo problem s priznavanjem neovisnosti Kosova. Proglašavanje veleposlanika 'personama non grata', po diplomatskom rječniku, akt je manje snage od spuštanja diplomatskih odnosa na razinu otpravnika poslova ili njihovog prekidanja. On nas ostavlja u aktivnoj poziciji da u skorijoj budućnosti normaliziramo odnose. Srbija ne može imati strategijski interes da urušava odnose sa susjednim državama, ali ne može ne reagirati kad susjedne zemlje ugrožavaju njen integritet. Zbog toga je reakcija Srbije bila "pogođena' mjera", kazao je Tadić.

Tadić je naglasio da se iz Srbije i iz Beograda više nikad neće utjecati na političke procese u susjednim državama, te da će Srbija svoje legitimne interese braniti samo demokratskim sredstvima, kao i da želi "mirno razrješenje sporova u svim susjednim zemljama, kao što to želi za vlastitu zemlju".