{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Moguće je objedinjavanje postupaka Karadžiću i Mladiću"

F
14.5.2010. u 14:55
0
3
"Moguće je objedinjavanje postupaka Karadžiću i Mladiću"
0
"Moguće je objedinjavanje postupaka Karadžiću i Mladiću"
Glavni tužilac Haškog tribunala Serge Brammertz naveo je da je izmijenjena optužnica protiv bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske Ratka Mladića preciznija i pruža mogućnost eventualnog objedinjavanja tog postupka sa suđenjem bivšem predsjedniku RS-a Radovanu Karadžiću, saopćio je u petak Haški tribunal.
Brammertz je, u zahtjevu sudijama Haškog suda da odobre izmijenjenu optužnicu protiv Mladića, naveo da ta optužnica više razjašnjava optužbe tužilaštva protiv optuženog, a što će doprinijeti fer i efikasnijem procesu kada do njega dođe.

"Precizniji i detaljnije izloženi dokazi biće više od pomoći, nego što će pogoršati mogućnosti optuženog za pripremu efikasne odbrane", navedeno je u zahtjevu glavnog haškog tužioca.

U izmijenjenoj optužnici biće 11 umjesto 15 dosadašnjih tačaka optužnice, a Mladić ostaje optužen i u izmijenjenoj optužnice za genocid, kršenje prava i običaja rata i zločine protiv čovječnosti od 12. maja 1992. do kraja 1995. godine.

Izmijenjena optužnica obuhvata, kao i trenutno aktuelna, tri baze zločina - u opštinama koje su bosanski Srbi smatrali svojom teritorijom, teritoriju Sarajeva i Srebrenice.

Srebrenica je u aktuelnoj optužnici spojena sa svim drugim opštinama u kojima su zločini počinjeni, međutim prema prijedlogu izmijenjene optužnice ona se tretira kao odvojena baza zločina.

U dijelu optužnice koji se odnosi na zločine u opštinama koje su bosanski Srbi smatrali svojom teritorijom ostaje isti broj opština, mada ih je šest uklonjeno (Bihać- Ripač, Bosanska gradiška, Doboj, Gacko, Nevesinje i Teslić), ali je šest novih dodato (Hadžići, Ilidža, Novo Sarajevo, Pale, Sokolac i Trnovo).

Iako je zadržala isti broj opština, izmijenjena optužnica oslanja se na već ranije presuđene slučajeve u Haškom sudu, a izbačene su dvije opštine za koje nije donijeta presuda u Haškom sudu.

Brammertz je naveo i primjer da je u izmijenjenoj optužnici precizirano 16 snajperskih gađanja i 18 minobacačkih napada kao konkretne ilustracije snajperskog djelovanja i granatiranja Sarajeva, u poređenju s opštim opisom takvih incidenata u aktuelnoj optužnici.

"Izmijenjena optužnica pruža mogućnost i da se eventualno objedine postupci Karadžića i Mladića, bilo u cijelini ili samo u pojedinim dijelovima, ukoliko Mladić bude uhapšen u dogledno vrijeme", naglasio je Brammertz, a prenosi Tanjug.

On je naveo da su Mladić i Karadžić "dva ključna čovjeka" u zajedničkom zločinačkom poduhvatu s ciljem trajnog protjerivanja Bošnjaka, Hrvata i drugog nesrpskog stanovništva sa teritorije BiH koju su bosanski Srbi smatrali svojom".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: