Srbija - Crna Gora
0

Moguć nastavak razgovora o dvojnom državljanstvu

FENA
Ministar unutrašnjih poslova i državne uprave Crne Gore Jusuf Kalamperović nije danas isključio mogućnost nastavka razgovora o sporazumu o dvojnom državljanstvu Srbije i Crne Gore.

On je napomenuo da to ne znači i da će u nastavku razgovora biti postignuto više od do sada dogovorenog.

"Zašto da ne. Uvijek sam za razgovor, a da li ćemo se i dogovoriti vidjet ćemo", rekao je Kalamperović Tanjugu.

On je napomenuo da je ovih dana ponovo Srbiji upućen novi prijedlog sporazuma i da s tim u vezi očekuje zvaničnu reakciju Beograda.

"Očekujemo odgovor zvaničnog Beograda, a do tada ne želim da komentiram informacije iz medija", kazao je Kalamperović.

Pregovori Beograda i Podgorice o sporazumu o dvojnom državljanstvu počeli su u oktobru 2008. i završeni su krajem novembra najavom da će sporazum biti potpisan do kraja godine.

Tada je dogovoreno i da će svaki građanin, koji dvojno državljanstvo dobije do 22. oktobra, moći i da ga zadrži, a da će poslije tog datuma crnogorsko državljanstvo moći da dobiju samo oni građani koji na uvid budu dostavili ispisnicu iz knjige državljana Srbije.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić ranije je Tanjugu rekao da je za Srbiju to neprihvatljivo i da Srbija s Crnom Gorom želi da ima sporazum kao i sa svim drugim državama bivše Jugoslavije i drugim zemljama.

Crna Gora ne može oduzimati državljanstvo Crne Gore nikome ukoliko ne dobije neophodne podatke iz Srbije.

S druge strane, Srbija nema nikakvu obavezu da Crnu Goru obavještava kome je odobrila ovdašnje državljanstvo.

Problemi nastaju zbog toga što je srpski zakon o dvojnom državljanstvu liberalan, dok je crnogorski krajnje restriktivan. Srpsko državljanstvo stiče se rođenjem, porijeklom, prijemom po osnovu zahtjeva i može ga dobiti stranac, iseljenik ili na osnovu porijekla majke ili oca.

Uvjet za dobijanje crnogorskog državljanstva je najmanje deset godina boravka u Crnoj Gori, bračna zajednica, a za crnogorski pasoš je neophodan i dokaz o ispisu iz državljanstva druge države.