Branislav Glavatović
0

"Moguć je veći zemljotres na Balkanu"

SRNA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Zemljotresi koji se dešavaju u posljednje vrijeme mogu se završiti i većim potresom na području sjevernog oboda Mediterana, upozorava direktor Seizmološkog zavoda Crne Gore Branislav Glavatović.

Glavatović za podgoričku štampu istakao da, iako se zemljotresi ne mogu prognozirati, postoji mogućnost većeg potresa na prostoru sjevernog oboda Mediterana.

Prema njegovim riječima, zemljotres u Albaniji od prije dvije noći, sa magnitudom 5,4 u blizini Debra na zapadu Makedonije, imao je prilično veliku snagu od osam stepeni Merkalijeve skale. 

"Realno je očekivati da u tom epicentralnom području bude i izvjesnih oštećenja, ali se nadamo da neće biti žrtava, jer je to zemljotres umjerene snage, iako potresi   od osam stepeni izazivaju oštećenja od 25 odsto objekta, zavisno od kategorije i kvaliteta gradnje", objasnio je Glavatović.

Prema njegovim riječima, seizmička aktivnost je porasla ne samo na području Mediterana i Balkana, nego i na cijeloj planeti.

"Tokom prethodnih 30 do 40 dana imali smo više snažnih zemljotresa od kojih su se posebno ovaj sinoćnji i onaj od 21. avgusta u blizini Ulcinja snažno osjetili na području Crne Gore. Ulcinjski je čak imao i nekih malih štetnih posljedica na građevinskim objektima na širem prostoru grada", rekao je Glavatović.

On smatra da periodi smanjenja i povećanja seizmičke aktivnosti dolaze nenajavljeno, jer su uzroci zemljotresa na dubini od nekoliko stotina kilometara u Zemljinoj unutrašnjosti.
"Takvih perioda tokom istorije bilo je mnogo i vjerovatno će biti tako i u budućnosti, imajući u vidu da su u pitanju geološki procesi koji traju i milionima godina", objasnio je Glavatović.

On je napomenuo da postoji veza između broja pjega na Suncu u kojima se odvija dominantna Sunčeva aktivnost i seizmičke aktivnosti na Zemlji.

"Nauka seizmologija još nije stigla do tog nivoa da može da utvrdi zbog čega se sadašnje uvećanje seizmičnosti, u poređenju sa prethodnim periodom od više mjeseci pa i godina, iskazuje u obliku inteziviranja seizmičke aktivnosti", dodao  je Glavatović.