Regija
0

MMF odobrio Srbiji aranžman iz opreza

FENA
Međunarodni monetarni fond (MMF) odobrio je sklapanje trogodišnjeg aranžmana iz opreza sa Srbijom, izvijestili su u ponedjeljak beogradski mediji.

Novi trogodišnji aranžman vrijedan oko milijardu eura, prema tumačenju članova srbijanske vlade, ne podrazumijeva novi zajam od MMF-a za jačanje deviznih rezervi Srbije, jer je dovoljno likvidna i takav joj kredit nije potreban.

Takozvani aranžman iz opreza podrazumijeva da vlada u Beogradu preuzima obavezu da će provesti fiskalnu konsolidaciju, preustroj javnog sektora, odnosno, strukturne mjere i reforme za makroekonomsku stabilizaciju, te da će u sljedeće tri godine smanjiti deficit za 1,3 do 1,4 milijardu eura ili za 4,25 posto BDP-a.

Kako navodi RTS, prva kontrola izvršenja preuzetih obaveza trebala bi uslijediti polovinom maja, kada će predstavnici MMF-a doći u Beograd.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić saradnicima je, uoči odluke MMF-a, poručio da "zaborave taj novac".

"To što ćemo imati milijardu koju možemo iskoristiti, uopšte nam nije potrebno. Do juna ili jula nam novac nije potreban, osim za 'rollover', odnosno za vraćanje starih kredita kroz uzimanje novih. Aranžman s MMF-om nam je potreban zbog sigurnosti, investicija, za odobrenje plana za budućnost, za garancije da se Srbija nalazi na sigurnom putu", rekao je Vučić.

Razgovori delegacija Srbije i MMF-a službeno su počeli 4. novembra prošle godine i trajali su dvije sedmice, a dužnosnici MMF-a tad su ukazali da za Srbiju i dalje ostaje izazov visoka stopa nezaposlenosti, te visoki javni dug i budžetski deficit.

MMF