Beogradski mediji
0

"MMF ne vjeruje Vladi Srbije na riječ"

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Međunarodni monetarni fond dao je rok Vladi Srbije do oktobra da dokaže da će gromoglasno najavljene reforme državne administracije dati rezultate, piše Blic.

Narednih sedmica vlast će imati pune ruke posla jer će morati da pripremi neophodne zakone, a od uvjerljivosti i odlučnosti zavisit će uplata druge i treće tranše stand by aranžmana, vrijednih ukupno oko 1,2 milijarde eura.

Albert Jeger, šef misije MMF za Srbiju, rekao je da je postignut dogovor da se odgodi zaključenje druge revizije aranžmana i da se kombinuje sa trećom, koja je planirana od 20. oktobra, prenosi B92.

On je potvrdio da je Fond tražio povećanje stope PDV od Vlade Srbije kako bi se pokrio deficit budžeta, ali da su dobijena uvjeravanja da za tim nema potrebe pošto će deficit biti pokriven iz drugih izvora.

"Fond je odobrio Srbiji povećanje budžetskog deficita sa tri na 4,5 odsto u 2009. Očekujemo da se proizvodnja u Srbiji stabilizuje u drugoj polovini godine i da pad bruto domaćeg proizvoda bude četiri odsto u 2009. Mi smo više nego spremni da podržimo ideju reformi javnog sektora, ali bismo voljeli da vidimo konkretne planove i akcije", naglasio je Jeger.

On se pohvalno izrazio o monetarnoj politici Srbije, posebno u vezi sa stabilnim deviznim rezervama Narodne banke Srbije i stabilnošću bankarskog sektora, ali je ukazao da je stopa inflacije u Srbiji i dalje visoka u odnosu na druge zemlje regiona.

Plaće u javnom sektoru i penzije u 2009. neće biti smanjivane, niti ima potrebe za povećanjem poreza jer je, kako je rekla Diana Dragutinović, ministrica finansija, budžet do sada "restriktivno izvršavan".

"Postignuta je saglasnost da je u 2010. godini neophodna reforma penzionog sistema, socijalne zaštite, obrazovanja, zdravstva i državne administracije. Reforma znači manje troškove i efekti su od 20 do 25 milijardi dinara na godišnjem nivou. Sva ministarstva morat će da dostave jasan plan ušteda kako bi spremno dočekali misiju MMF u oktobru ", upozorila je Dragutinovićeva.

Dodala je da se već sada radi na nacrtu budžeta za 2010. i da će njime biti predviđen iznos za otpremnine za višak u državnoj upravi.