Beograd
0

Mladićevi jataci ponovo na optuženičkoj klupi 23. aprila

FENA
Suđenje grupi optuženih za skrivanje i pomaganje haškom optuženiku Ratku Mladiću trebalo bi da se nastavi u Drugom općinskom sudu u Beogradu u četvrtak 23. aprila, nakon više od godinu i po dana prekida.

Postupak protiv "Mladićevih jataka" vodit će isto sudsko vijeće s predsjedavajućim sucem Dejanom Dobrosavljevićem, koje je postupak i započelo.

Pretresi su zakazani i za 27. i 29. april.

Do prekida ovog suđenja došlo je u početkom decembra 2007. godine kada se Drugi općinski sud prvi put oglasio stvarno nenadležnim i predmet proslijedilo Vijeću za ratne zločine.

Taj sud se u proteklih godinu dana još dva puta oglašavao nenadležnim za suđenje "Mladićevim jatacima", ali je Okružni sud u Beogradu sve te odluke ukinuo.

Prvooptuženi za skrivanje Mladića bio je penzionisani oficir Vojske Republike srpske Jovo Đogo koji je preminuo sredinom prošlog ljeta.

Na optuženičkoj klupi, zbog pomoći učinitelju nakon izvršenja krivičnog djela, ostali su bivši oficiri VRS-a Marko Lugonja i Ratko Vučetić, zatim Tatjana Vasković, njena majka i brat Ljiljana i Bojan Vasković, a tu su i Stanko Ristić, Blagoje Govedarica, Ljiljana Vasković, Saša Badnjar, Predrag Ristić i Borisav Ivanović.

Oni se terete da su u "produženom trajanju" pomagali Mladiću, iako su znali da je tužitelj Haškog suda (ICTY) podigao optužnicu protiv njega, koja ga tereti za 15 krivičnih djela ratnih zločina i genocida.

Odlukom Okružnom suda odlučeno je da grupi optuženih za skrivanje i pomaganje Mladiću treba da sudi Drugi općinski sud u Beogradu.

Odlučucjući po izjavljenim žalbama (branilaca optuženih i tužilaštva), drugostepeno vijeće Okružnog suda ukinulo je rješenje Drugoga općinskog suda o stvarnoj nenadležnosti i vratilo mu predmet na daljnje postupanje.

Prema stavu Drugoga općinskog suda, izmjenama i dopunama Zakona o organizaciji i nadležnosti državnih organa u postupku za ratne zločine, poznatog kao "Zakon o jatacima", koji je stupio na snagu u novembru 2007., predviđeno je da je za procesuiranje pomagača haških optuženika nadležno Vijeće za ratne zločine Okružnog suda.

Zakonom je, prema tumačenju Drugog suda, ostavljena mogućnost da se i već započeti postupci prebace u stvarno nadležan sud, što do sada nije bio slučaj, dok Okružni sud smatra da se odredbe izmjene zakona ne mogu primjenjivati retroaktivno jer su stupile na snagu u toku postupka.

Što se tiče novootkrivenih jataka osumnjičenih za skrivanje haškog optuženika Stojana Župljanina, njima će se dođe li do suđenja, suditi po novom Zakonu o jatacima - pred Vijećem za ratne zločine, prenio je Tanjug.