{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Mladićeva odbrana koštat će najmanje 2,5 miliona eura

F
7.6.2011. u 10:05
0
16
Mladićeva odbrana koštat će najmanje 2,5 miliona eura
0
Mladićeva odbrana koštat će najmanje 2,5 miliona eura
Odbrana Ratka Mladića pred Haškim sudom koštat će najmanje 2,5 miliona eura, piše Press, a beogradske Novosti javljaju kako bi se Mladićevu timu trebao pridružiti i profesor prava Aleksandar Mezjajev, najveći ruski ekspert za Haški sud.
"Još ništa ne mogu potvrditi jer nije službeno odlučeno. Pričekajmo konačnu odluku", izjavio je Mezjajev koji je bio u odboru za odbranu Slobodana Miloševića i Vojislava Šešelja.

Ako se Ratko Mladić odluči za advokate sa službene liste, samo iz budžeta suda trebalo bi biti potrošeno oko 2.000.000 eura, piše Press. No, vrlo vjerovatno će biti neophodno još pola miliona eura, tvrde haški advokati.

Pravni stručnjaci i advokati koji su branili optuženike u Hagu kažu kako će novac za proces biti osiguran iz budžeta suda i drugih izvora i ističu da će tačan iznos ovisiti o tome koliko će članova imati Mladićev advokatski tim i koliko će njihovih saradnika biti angažirano na terenu.

Miloš Šaljić, advokat porodice Mladić, tvrdi da su još uvijek u toku razgovori o tome ko bi mogao biti u timu odbrane Ratka Mladića, ali da za sada još uvijek ne može govoriti o imenima. Nije želio govoriti ni o načinima finansiranja Mladićeve odbrane. Šaljić je kazao i kako je Srbija Mladiću uplatila zaostale penzije koje nisu isplaćivane od decembra 2005. godine.

Miodrag Stojanović, advokat iz Bijeljine koji već godinama zastupa optuženike pred Haškim sudom, kazao je za Press da bi na Mladićevu odbranu, ako se on odluči za advokata sa službenog popisa, samo iz budžeta suda trebalo biti potrošeno blizu 2 miliona eura.

"U ovako složenim predmetima odbrana odmah dobija 340.000 eura. Tokom suđenja za troškove branitelja i dvojice njegovih saradnika izdvaja se 28.000 eura mjesečno, a za troškove pomoćnog osoblja 15.000 eura. Očekujem da će ovo suđenje potrajati najmanje 30 mjeseci, što znači da bi za ovaj dio troškova bilo izdvojeno 1,2 miliona eura", naveo je Stojanović i dodao da Haški sud plaća i dnevnice i smještaj.

Za branitelja i pomoćnika izdvaja se 175 eura na dan i imaju pravo na taj iznos 22 dana u mjesecu. Za 30 mjeseci za to bi bilo potrošeno oko 240.000 eura.

No, ako Mladić odluči da ga brane advokati koji nisu na službenoj listi, morat će preuzeti i finansiranje cijele odbrane.

"Također, sve dodatne troškove osim onih koje plaća Haški sud morat će finansirati sam Mladić", kazao je Stojanović za Press. Mladićeva odbrana će vjerovatno biti finansirana i iz Fonda za pomoć osumnjičenima i optuženima za ratne zločine. Vlada Republike Srpske je najavila da će u taj fond uplatiti 100.000 KM.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: