Stanko Ristić
0

Mladićev pomagač ponovo uhapšen

SRNA
Ratko Mladić
Ratko Mladić
Penzionisani pilot nekadašnje Vojske Srbije i Crne Gore Stanko Ristić, jedan od optuženih za skrivanje haškog optuženika Ratka Mladića, ponovo je u petak 31. jula uhapšen po nalogu Okružnog suda u Beogradu, potvrdio je Srni njegov advokat Milomir Šalić.

On smatra da je Ristiću određen nezakonit pritvor "navodno zbog opasnosti od bjekstva" sa suđenja "Mladićevim jatacima", koje od 2006. godine vodi Drugi opštinski sud u Beogradu, i dodao da mu je pritvor određen do kraja glavnog pretresa, za koji je neizvjesno kada će se završiti.

Šalić je naveo da je njegovom branjeniku sudsko vijeće Okružnog suda u Beogradu, vjerovatno iz političkih razloga, nezakonito odredilo pritvor i dodao da je odbrana pripremila ustavnu žalbu zbog toga, o kojoj treba da se izjasni Ustavni sud.

"Određen mu je pritvor zbog navodne opasnosti od bekstva, jer je pre tri meseca bio u BiH u poseti nekim prijateljima, pa su našli razlog da bi on mogao pobeći, navodno, u Bosnu", kaže Šalić, navodeći da je Ristić državljanin Srbije.

On je dodao da je rješenje Okružnog suda o pritvoru Ristiću presedan, jer ne postoji pravo žalbe i jer je postupajuće sudsko vijeće Drugog opštinskog suda u Beogradu, koje sudi u predmetu "Mladićevi jataci", ranije odbilo prijedlog za pritvor Ristiću.

Šalić je ocijenio da su razlozi za pritvor Ristića političke prirode i da nemaju veze sa pravom i podsjetio da se protiv njega već tri godine vodi postupak u slučaju "Mladićevi jataci", zbog čega je već ranije 11 mjeseci bio u pritvoru, iz koga je pušten. 

Nastavak suđenja u slučaju "Mladićevi jataci" predviđen je za kraj septembra, a glavni osumnjičeni u ovom predmetu  bio je penzionisani pukovnik Vojske Republike Srpske general Jovo Đogo koji je umro.
Ponovno hapšenje pilota Ristića osudila je Srpska radikalna stranka /SRS/, navodeći da je to "još jedan dokaz da je Srbija prva država koja se nalazi u svojevrsnoj poluokupaciji NATO-a i EU". 

Prije dva dana je predsjednik Nacionalnog savjeta Srbije za saradnju s Haškim tribunalom Rasim Ljajić rekao da je postignut značajan pomak u potrazi za preostalim haškim bjeguncima i da je obim saznanja za Mladića i Gorana Hadžića "daleko veći nego što je to bio slučaj ranije". 

Đogo, koji je preminuo ljetos poslije teške bolesti, nalazio se na čelu optužnice kao organizator cijele operacije skrivanja od 2002. godine, kada je Mladić napustio vojne objekte, pa do kraja 2005. godine. 

Optuženi su, navodno, pronalazili i iznajmljivali sigurne stanove na teritoriji Beograda, u kojima se on skrivao. 

Poslije smrti Đoga, u ponovljenom postupku sudi se Ristiću i njegovom sinu Predragu, vodniku Vojske Republike Srpske i nekadašnjem Mladićevom vozaču Saši Badnjaru, zatim penzionisanom kapetanu bojnog broda Ratku Vučetiću, Ljiljani Vasković i njenoj djeci Tatjani i Bojanu, te Borislavu Ivanoviću, Marku Lugonji i Blagoju Govedarici.