{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Mladić ne može mirno spavati"

S
2.6.2009. u 09:37
0
6
"Mladić ne može mirno spavati"
0
"Mladić ne može mirno spavati"
Predsjednik Nacionalnog savjeta Srbije za saradnju sa Haškim tribunalom Rasim Ljajić je rekao da Ratko Mladić ne može mirno da spava, bez obzira na posljednji stav SAD da Srbija sarađuje sa Hagom.
"Naš je interes da tu priču završimo, jer bez obzira na stav SAD, imaćemo problem sve dok Mladić ne bude u Hagu. Potrage su vrlo intenzivne i neće prestati ni narednih dana i mjeseci dok taj posao ne završimo. Očekujem da tu priču završimo do kraja godine", rekao je Ljajić.

On je za "Večernje novosti" dodao da je haški tužilac Serge Brammertz već koncipirao izvještaj za Savjet bezbjednosti UN, koji je pozitivniji nego decembarski.

"Tvrdi da postoji saradnja u svim oblastima, a jedina stvar oko koje se ne slažemo je ta da on vjeruje da su Mladić i Hadžić u domašaju srpskih vlasti. Mi ne tvrdimo da oni nisu u Srbiji, ali nemamo nikakvo saznanje da su stoprocentno ovdje", kaže Ljajić, komentarišući Brammertzov izvještaj.

On je rekao da SAD ocjenom da Beograd sarađuje sa ovim sudom nisu uticale na Holandiju da odblokira primjenu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju Srbije sa EU i da još jedino holandske vlasti ne vjeruju da Srbija potpuno sarađuje sa Haškim tribunalom.

"Holandija to radi iz unutrašnjopolitičkih razloga. Za tu promjenu politike morali bi da traže saglasnost parlamenta, a holandska vlada to želi da izbjegne. Mnogi su smatrali da iza takvog stava Holandije stoji SAD, ali sada je otklonjena i ta dilema", rekao je Ljajić.

On je naveo da ovaj zvanični stav Amerike, bez obzira na Holandiju, može imati uticaja na druge članice EU.

Ljajić je ponovio da je bila nepotreba izjava poglavara Islamske zajednice u BiH Mustafe Cerića da su u Srbiji ugrožena prava muslimana, ali i istakao da je "dobro što ju je na kraju posjete demantovao, jer prava muslimana u Srbiji nisu ugrožena".

Ljajić je istakao da ne treba dolijevati ulje na vatri između Beograda i Sarajeva i da je "najvažnije je da se lopta spusti na zemlju".

On je ocijenio da, "nažalost, u Srbiji postoji podjela među muslimanima, sa Cerićem i bez Cerića".

Ljajić je dodao da je bila nepotrebna i izjava srpskog ministra vjera Bogoljuba Šijakovića da je zbog svojih ocjena o stanju prava muslimana u Srbiji Cerić "nepoželjan u Srbiji".

"To nije doprinos ni smirivanju situacije u Sandžaku, niti normalizaciji odnosa Beograda i Sarajeva. Treba se kloniti jakih riječi, jer su ionako svježe rane od nedavne prošlosti. A svaka takva poruka je sipanje soli na te rane", dodao je Ljajić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: