{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


'Mladić i Hadžić su u dometu Beograda'

S
20.5.2009. u 17:39
0
4
'Mladić i Hadžić su u dometu Beograda'
0
'Mladić i Hadžić su u dometu Beograda'
Ratko Mladić i Goran Hadžić, koje traži Haški tribunal, su "u dometu vlasti u Srbiji", tvrdi glavni tužilac Haškog tribunala Serge Brammertz.
Bramertz u izvještaju, koji je uputio Savjetu bezbednosti UN, također navodi i da "Srbija nastavlja da poboljšava" svoju saradnju sa Tužilaštvom.

Beogradski mediji u krugovima bliskim Tužilaštvu saznaje da je najnoviji izvještaj Brammertza napisan u tonu koji je nešto nepovoljniji od prethodnog.

Iako Savjet bezbjednosti izvještava o napretku u saradnji Beograda, Brammertz se koristi nekadašnjom formulacijom Karle del Ponte i tvrdi da su dva preostala bjegunca - Mladić i Hadžić u dometu vlasti u Beogradu.

On dodaje da je upoznat sa "kompleksnom i sveobuhvatnom potragom" koja se sprovodi na profesionalno višem nivou nego ranije.

Glavni tužilac potvrđuje da je Srbija ostvarila gotovo punu saradnju sa Tužilaštvom u oblasti razmijene dokumenata iz državnih arhiva, obezbijeđivanju i zaštiti haških svjedoka, za šta se posebne zasluge pripisuju Nacionalnom savjetu za saradnju sa sudom.

Izvještaj o Srbiji završava se stavom Brammertz da negativne izjave kojima se kritikuje rad suda ne doprinose uspostavljanju pozitivne atmosfere i da mogu imati loš efekat na saradnju Srbije sa Tribunalom.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: