Inicijativa mladih
0

Mladi Zapadnog Balkana usvojili Beogradsku deklaraciju

FENA
Na Beogradskom samitu mladih, koji je održan od 4. do 6. decembra u organizaciji Inicijative mladih za ljudska prava, usvojena je Beogradska deklaracija, sa zahtjevima koji će ove sedmice biti upućeni vladama država zapadnog Balkana i Evropskoj uniji.

Deklaraciju je jednoglasno usvojilo 300 učesnika samita iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Makedonije i sa Kosova.

Samit u hotelu “Kontinental”, kako se navodi u saopćenju Inicijative mladih za ljudska prava, okupio je mlade aktiviste civilnog društva iz regiona, politički aktivne mlade iz cijelog svijeta, zvaničnike Evropske unije i držva regiona.

Beogradski samit, kako se ističe, prvi je takav skup mladih iz regiona, koji će se održavati jednom godišnje u različitim centrima zapadnog Balkana.

U Beogradskoj deklaraciji mladi zapadnog Balkana ističu da su se okupili u Beogradu da ojačaju veze između njih i pokažu njihovim vladama da je regionalna saradnja ne samo moguća nego i neophodna.

Od vlada zemalja zapadnog Balkana Deklaracijom se traži: da uspostave mehanizme tranzicione pravde kroz punu saradnju sa Haškim tribunalom, daju podršku suđenjima za ratne zločine na nacionalnom nivou i obilježe mjesta zločina na adekvatan način, da pruže podršku osnivanju regionalne komisije za utvrđivanje činjenica o ratnim zločinima, da zakonski spriječe promociju i veličanje optuženih ili osuđenih za ratne zločine, negiranje genocida u Srebrenici i isticanje simbola koji pozivaju na mržnju i nasilje.

Također od vlada zemalja zapadnog Balkana mladi Deklaracijom, između ostaloga, traže da se bezrezervno bore protiv svih oblika i vrsta diskriminacije, kao i da aktivno promoviraju kulturu različitosti u svojim društvima, da omoguće aktivno učešće mladih u procesima odlučivanja, ne samo u oblasti omladinske politike, već u svim dijelovima društva.

Od Evropske unije mladi traže Deklaracijom da tranziciona pravda bude dio agende u pregovorima za priključivanje zemalja regiona EU i da se to pitanje ne vezuje samo za saradnju sa Haškim tribunalom, da se kriterijumi za provjeru stepena vladavine prava u zemljama regiona ne odnose na broj usvojenih zakona, već na njihovu implementaciju, da sloboda kretanja unutar i izvan granica država bude visoko na listi prioriteta prilikom pregovaranja sa državama regiona o procesu priključivanja EU.