Suđenje Sanaderu
0

Mladi HDZ-a Hrvatske plaćani "na crno"

SRNA
Ivo Sanader
Ivo Sanader
Na suđenju bivšem premijeru Hrvatske Ivi Sanaderu i ostalim optuženim u slučaju "Fimi medija" ispitani su bivši članovi mladih HDZ-a koji su za vrijeme Sanaderove vladavine "na crno" primali naknadu za rad.

Svih šest svjedoka ispričalo je da su naknade primali na ruke, u gotovini, od bivše blagajnice HDZ-a Branke Pavošević u računovodstvu stranke.

Za administrativne poslove koje su obavljali primali su u prosjeku 2.000 kuna mjesečno i za to obično potpisivali isplatnice na kojima je pisalo plata, a jedna od svjedoka dodatno se potpisivala i u svesku Pavoševićeve, javili su hrvatski mediji.

Na ruke su primali i dodatke za Božić i Vaskrs od po 1.000 kuna. Jedna stalno zaposlena primila je jednom prilikom 4.000 kuna za kupovinu odjeće.

Takva praksa isplate na crno, kažu prestala je krajem 2009. godine dolaskom nove službenice u računovodstvu i glavnog sekretara Branka Bačića.

Bivši hrvatski premijer Ivo Sanader osuđen je 20. novembra nepravosnažno na deset godina zatvora za ratno profiterstvo i primanje mita.

Sanader je proglašen krivim za ratno profiterstvo, jer je 1994. godine, kao zamjenik ministra inostranih poslova, primio proviziju od 3,5 miliona kuna od austrijske "Hypo banke".

Bivši premijer i predsjednik HDZ-a proglašen je krivim i za uzimanje 10 miliona evra mita od funkcionera naftne kompanije MOL iz Mađarske za prepuštanje upravljačkih prava u hrvatskoj naftnoj kompaniji INA, čime je izdao nacionalne interese.

Sanaderu se još sudi i zbog slučaja "Fimi medija", u kojem se sa HDZ-om i još nekoliko bivših zvaničnika tereti za izvlačenje oko 70 miliona kuna iz državnih institucija i kompanija koje su završile u stranačkom "crnom fondu" i privatnim džepovima.

Bivšeg premijera Hrvatske očekuju i suđenja zbog pogodovanja HDZ-ovom zastupniku Stjepanu Fioliću prodajom zgrade Ministarstvu regionalnog razvoja, te prodaje HEP-ove struje po povlaštenoj cijeni "Diokiju" i "TLM-u".