Regija
1.1k

Mještanin Tovarnika primio izbjeglice u svoje dvorište: I ja sam bio izbjeglica

Piše: E. M.
Ivan Beljo (Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Mještanin Tovarnika Ivan Beljo proteklih dana u svome dvorištu je ugostio desetine izbjeglica koji su u Hrvatsku stigli iz Srbije.

Prvi gosti u Ivanovo dvorište stigli su prije dvije noći, a on je učinio sve što je mogao da se osjećaju koliko je god to moguće lijepo. U razgovoru za Klix.ba je kazao da se suosjeća s njima i s onim što oni prolaze.

"I mi smo 1990-ih godina bili u prognanstvu i deset godina poslije. Stigli su ovdje prije dvije noći, ja što mogu da im pomognem, to i uradim. Traže da im napunim mobitele, ako šta treba da im kupim, odem i kupim, dam im higijenskih potrepština i slično jer mi jednostavno ne smetaju", kazao je Beljo.

On je još dodao da su dosta čisti i uredni te da nema problema s njima.

"Jedino ne mogu spavati protekle dvije noći. Došli su sami, ja ih nisam mogao, a ni htio otjerati. Dosta male djece je bilo tu i ja sam imao malu djecu, tako da nisam mogao da ih odbijem", izjavio je Beljo te dodao da se nada da će situacija sa izbjeglicama uskoro biti povoljnija za sve.

U toku dana policija je privela jednu osobu zbog narušavanja javnog reda i mira, a veliki broj izbjeglica još uvijek pristiže u Tovarnik odakle čekaju transport prema mađarskoj granici.