Regija
0

Mitrovica: Privedeno 50-tak srpskih prosvjednika

FENA
Pedesetak srbijanskih prosvjednika uhićeno je u ponedjeljak ujutro na sjeveru Mitrovice u akciji pripadnika policije UNMIK-a, potpomognutih KFOR-om. Prosvjednici su silom izvedeni iz zgrade dvaju sudova, koju su od petka zaposjeli bivši djelatnici tih sudova tražeći povratak na posao i povratak sudova pod srbijansku jurisdikciju.

"Policija je uhitila 53 osobe", priopćio je glasnogovornik kosovske policije Veton Elshani, dodajući da je "situacija osjetljiva, ali je pod kontrolom".

Akciju preuzimanja nadzora nad zgradom, u kojoj su do njezina zaposjedanja djelovali sudovi pod jurisdikcijom UNMIK-a, rano jutros izvelo je više od 500 uglavnom ukrajinskih i poljskih policajaca u sastavu UN-ovih snaga i KFOR-a. Tijekom akcije stotinjak okupljenih Srba kamenjem je napalo policajce i njihova vozila te uspjelo osloboditi 20-tak osoba prilikom privođenja, dok su pripadnici UNMIK-a bili prisiljeni upotrijebiti suzavac.

Oko zgrade suda u širokom luku postavljena su dva kordona. U prvom su vojnici KFOR-a iz Francuske s oklopnim vozilima, a u drugom specijalci policije UNMIK-a.

Srpski prosvjednici, bivši djelatnici tih sudova, nasilno su u petak ujutro zaposjeli zgradu sudova tražeći povratak na posao i povratak tih sudova pod srpsko pravosuđe. Djelatnici srpske nacionalnosti napustili su te sudove 1999. godine, po dolasku misije UNMIK-a na Kosovo i uspostave sudova pod UNMIK-ovom jurisdikcijom, te su uspostavili paralelne sudove, koji su djelovali u sklopu srbijanskog pravosuđa.