Inat politika
48

Mitropolit Amfilohije odlikovao Beogradski sindikat nakon što im je zabranjen ulazak u Crnu Goru

Klix.ba
Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije odlikovao je grupu Beogradski sindikat i to nakon što im je vlast Crne Gore zabranila ulazak u državu prošle sedmice.

Vlast Crne Gore nije dozvolila da članovi grupe Beogradski sindikat uđu u tu zemlju, gdje su trebali nastupati i propagirati zaštitu srpskih interesa u jeku protesta nakon usvajanja novog Zakona o vjeroispovijesti.

Ipak, nije dugo trebalo da se srpska crkva u Crnoj Gori zahvali beogrdaskim muzičarima. Jučer je mitropolit Amfilohije odlikovao tu grupu Zlatnim likom svetog Petra. U obrazloženju se navodi da su odlikovani za "nadahnute pjesme, revnost i brigu za majku crkvu i sastradalnu ljubav posvjedočenu kroz pjesme 'Dogodine u Prizrenu' i 'Sviće zora', posvećene odbrani svetinja u Crnoj Gori i Kosovu".

Beogradski sindikat je prošle sedmice trebao nastupiti na litiji u Podgorici, ali im ulazak u zemlju nije dozvoljen iz sigurnosnih razloga.

Radi se o grupi koja se u svojim pjesmama i nastupima često povezuje s nacionalizmom, ali i o propagiranju Srpske pravoslavne crkve.