{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Misija UNMIK-a ključna za pomirenje na Kosovu"

F
22.4.2010. u 10:18
0
3
"Misija UNMIK-a ključna za pomirenje na Kosovu"
0
"Misija UNMIK-a ključna za pomirenje na Kosovu"
Ban Ki-moon (Foto: AP)
Misija Ujedinjenih naroda na Kosovu (UNMIK) posvećena je olakšavanju dijaloga između kosovskih zajednica, ocijenio je u srijedu glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon u izvješću Vijeću sigurnosti UN-a, pozivajući međunarodnu zajednicu da i dalje podupire misiju za čije se ukidanje zalaže vlada u Prištini.
"Stalna potpora za aktivnosti UNMIK-a od zajednice na terenu, od Prištine i Beograda, kao i od Vijeća sigurnosti UN-a te šire međunarodne zajednice, od ključne je važnosti", istakao je Ban u izvješću Vijeću, u kojem je izrazio zabrinutost zbog mogućeg rasta napetosti na sjeveru Kosova, gdje su žive većinom Srbi.

UNMIK je upravljao Kosovom od 1999., kada su snage NATO-a protjerale jugoslavensku vojsku zbog sukoba između Srba i Albanaca, ali je odustao od uprave nakon proglašenja neovisnosti Kosova.

Srbija, koja ne priznaje neovisnost Kosova, još uvijek traži snažnu ulogu misije UNMIK-a.

"Strateški cilj UNMIK-a i dalje je promicanje sigurnosti, stabilnosti i poštivanja ljudskih prava kroz angažman svih zajednica na Kosovu, kao i Prištine i Beograda, te regionalnih i međunarodnih protagonista", istakao je Ban.

Tokom izvještajnog razdoblja (počev od januara), UNMIK je i dalje podržavao manjinske zajednice, poticao pomirenje te olakšavao dijalog i regionalnu suradnju, dodao je.

"Dugoročna stabilnost i razvoj Kosova i regije počivaju na uspješnom procesu pomirenja među zajednicama", kazao je glavni tajnik, ističući kako je sigurnosna situacija i dalje relativno mirna, ali krhka.

Ban je naglasio da ukupno gledano, "nije bilo povećanja broja incidenata" u usporedbi s prethodnom razdobljem, uz ocjenu da među manjinskim zajednicama i dalje vlada predodžba nesigurnosti koja sprečava povratak.

Ocijenio je da izvođenje počinitelja međuetničkih zločina pred lice pravde i javne osude takvih događaja, pomažu ublažiti zabrinutost među zajednicama i potiču osjećaj povećane sigurnosti.

Upozorio je da dobrovoljni povratak manjina ostaje "razočaravajuće nizak" u apsolutnim brojevima, ali je ipak povećan, pa su se tako 2009. vratile 1.153 osobe, prema 679 u 2008.

Ban Ki-moon je također naveo da je nekoliko srpskih kulturnih i vjerskih objekata oštećeno tokom izvještajnog razdoblja.

On je istakao da UNMIK održava blisku suradnju s misijom EU-a na Kosovu (EULEX) koja ima 3.200 pripadnika, od čega 1.400 međunarodnih policajaca, i djeluje pod ukupnim ovlastima i u statusno neutralnom okviru UN-a.

Od posljednjeg izvješća, prenosi Hina, još je jedna država priznala Kosovo, i sada ih je ukupno 65.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: