{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Miro Cerar izabran za novog slovenskog premijera

F
25.8.2014. u 22:03
0
8
Miro Cerar izabran za novog slovenskog premijera
0
Miro Cerar izabran za novog slovenskog premijera
Miro Cerar (Foto: Anadolija)
Slovenski parlament izabrao je u ponedjeljak profesora prava Miru Cerara za novog premijera dajući u zadatak tom političkom novajliji lijevog centra da sredi loše financije Slovenije.
Cerar je dobio 57 glasova, a protiv njegova imenovanja glasalo je 11 zastupnika. Odmah nakon izbora Cerar je položio zakletvu. On sada u roku 14 dana parlamentu mora dostaviti listu ministara o kojoj će parlament ponovo glasati, nakon čega će nova vlada biti i formirana. U međuvremenu tekuće poslove i dalje obavlja vlada premijerke u odlasku Alenke Bratušek.

Cerar je u svom nastupnom govoru u parlamentu pred glasanjem kao glavnu zadaću svoje buduće vlade iznio izlazak iz krize i finansijsku stabilizaciju, ali osobito uspostavu pravne države i vladavine prava, te podizanje političke kulture, a založio se za dijalog i konstruktivan odnos prema opoziciji.

U novoj Cerarovoj vladi koja će početi raditi sredinom ili u drugoj polovini septembra djelovat će uz Cerarovu Stranku Mire Cerara (SMC) koja je na izborima 13. jula dobila 36 posto glasova još i Demokratska stranka umirovljenika (DESUS) i Socijalni demokrati (SD).

U oporbi ostaju Slovenska demokratska stranka (SDS) Janeza Janše, demokršćanska Nova Slovenija (NSI) Ljudmile Novak, Savezništvo Alenke Bratušek (SAB), te Udružena ljevica (ZL).

Cerar može računati da će u odlukama važnim za njegovu vladu imati i podršku SAB-a, a možda i ZL-a iako njegovi zastupnici tvrde da je riječ o "još jednoj neoliberalnoj vladi" koju ne mogu podržavati.

Janšina stranka u ponedjeljak je rezultate izbora 13. jula ponovo dovela u pitanje, navevši da je njihov rezultat upitne legitimnosti, te da će Cerar formirati "još jednu socijalističku vladu", od koje ne treba očekivati reforme, finansijsku konsolidaciju i izlaz iz krize. I SDS i demokršćani ocijenili su u izjavama svojih zastupnika da je teško očekivati da bi Cerarova vlada mogla izdržati pun 4-godišnji mandat.

Cerar će ovih dana zaključiti razgovore s koalicijskim strankama, vezane na potpisivanje koalicijskog ugovora i raspodjelu ministarskih mjesta.

Za sada je poznato samo to da će u vladi biti 16 ministarstava, od čega će najmanje 8 ministarskih mjesta pripasti Cerarovoj stranci. Stranka umirovljenika DESUS trebala bi ih dobiti 3 do 4, a njen predsjednik Karl Erjavec ponovo će zauzeti mjesto ministra vanjskih poslova.

Ministar financija prema dogovoru trebao biti Dušan Mramor, profesor na Ekonomskom fakultetu u Ljubljani koji je ministar finansija već bio od 2002. do 2004.

Mjesto ministra finansija Cerarova stranka namjerava u svakom slučaju zadržati za sebe jer je deficit državnog budžeta od ovogodišnjih 4,4 posto potrebno u skladu sa smjernicama EU-a već u idućoj smanjiti na ispod 3 posto.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: