Putevi blokirani deseti dan
0

Mirna noć na sjeveru Kosova

SRNA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Noć na sjeveru Kosova je protekla mirno, a svi magistralni putni pravci koji vode do prelaza Jarinje i Brnjak deseti dan su blokirani.

Srbi po smjenama dežuraju na barikadama, koje su postavljene na svim važnijim putnim pravcima u opštinama Zvečan, Kosovska Mitrovica i Leposavić, dok je u Kosovskoj Mitrovici u blokadi glavni most preko Ibra, gdje su građani postavili šator.

Većih aktivnosti u bazi Kfora kod Jarinja tokom jučerašnjeg dana i noći nije bilo, a jedino je bio povećan broj slijetanja helikoptera koji su dovozili smjenu za pripadnike njemačkog kontingenta Kfora i Euleks policije i carinika. 

Na administrativnom prelazu Jarinje vraćena je bodljikava žica, a iako je prelaz bio formalno otvoren, ni jedan pješak ni vozilo nisu prošli tuda.

Budući da su većina puteva, kao i baza Kfora iznad prelaza Jarinje, blokirani barikadama, helikopteri ostaju glavno sredstvo za transport i snabdijevanja vojnika misije Kfor, dok lokalni Srbi koriste alternativne puteve. 

Povodom takve situacije, vršilac dužnosti šefa Unmika Farid Zafir zatražio je juče u razgovoru sa ministrom za Kosovo Goranom Bogdanovićem da se omogući sloboda kretanja za pripadnike Euleksa i Kfora. 

Zafir je naglasio da građani treba da "ostanu mirni, izbjegavaju bilo kakve provokativne aktivnosti i puste Kfor i Euleks da obavljaju svoju funkciju u skladu sa mandatom koji imaju". 
Ministar Bogdanović je nakon susreta rekao da su se on i Zafir usaglasili da se jedino mirnim putem i pregovorima može riješiti kriza na sjeveru Kosova.