Srbija
0

Mira Marković ipak neće uživati zastaru

FENA
Državno odvjetništvo u Beogradu u utorak je odlučilo promijeniti optužnicu u sudskom postupku protiv Mire Marković, supruge pokojnog srbijanskog predsjednika Slobodana Miloševića, čime će biti onemogućena zastara kaznenog progona.

"Više javno odvjetništvo u Beogradu pomno je pratilo suđenje optuženoj Mirjani Marković i odlučilo prekvalificirati kazneno djelo neovlaštena posredovanja u poticaj na zloupotrebu službenog položaja, za što je predviđena kazna od dvije do 12 godina zatvora", izjavio je glasnogovornik srbijanskog državnog odvjetništva Tomo Zorić.

Državno će odvjetništvo, po njegovim riječima, predložiti da se optuženici sudi u odsutnosti, čime se ostvaruju zakonske pretpostavke da ne nastupi zastara kaznenog progona.

Podsjetio je da je za Mirom Marković i dalje na snazi crvena Interpolova potjernica.

Pozvavši se na izjavu njezina pravnog zastupnika, mediji u Beogradu prije su prenijeli da će tjeralica za Mirom Marković, optuženoj u Srbiji potkraj 2002. za kazneno djelo nezakonita posredovanja, biti ukinuta 13. oktobra zbog zastare, nakon čega se ona slobodno može vratiti u Srbiju.

Ona je, navodi se, tada optužena da je nezakonito utjecala da se dadilji njezina unuka dodijeli državni stan.

Mira Marković (68) nikad nije obavljala dužnosti u vladi, ali je žrtve Miloševićeva režima i njihove porodice optužuju da je poticala na represiju pa čak i na ubojstva te spominju slučajeve ubojstva novinara Slavka Ćuruvije i političara Ivana Stambolića.

Ona je u bijegu skupa sa svojim sinom Markom Miloševićem i oboje se, po medijskim navodima, nalaze u Rusiji gdje su dobili azil.

Prošle je sedmica Marko Milošević zbog zastare pred sudom u Požarevcu oslobođen kaznene odgovornosti za premlaćivanje članova negdašnjeg pokreta "Otpora", usmjerena na svrgavanje njegova oca Slobodana Miloševića.