Primila ambasadora
124

Ministrica Hrvatske: Del Vechio jučer nije smio biti u Banjoj Luci

Klix.ba
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Hrvatska nikada nije učestvovala u obilježavanju 9. januara kao dana RS-a i tako je trebalo biti i ove godine, rekla je u četvrtak hrvatska šefica diplomatije Marija Pejčinović Burić, naglasivši da je hrvatski ambasador u BiH Ivan Del Vechio odlazeći u Banju Luku donio pogrešnu odluku i imao krivu procjenu.

Ona je u razgovoru za Dnevnik HRT-a istaknula kako Ministarstvo vanjskih i evropskih poslova nije bilo upoznato s ambasadorovom odlukom da prisustvuje proslavi neustavnog dana Republike Srpske, odbacivši špekulacije da je on imao "znak" iz Zagreba.

"On tamo tog dana nije trebao biti", naglasila je Pejčinović Burić, ističući da njegov odlazak na tu proslavu "predstavlja veliko iznenađenje", poseno što joj tokom svog mandata nikada nije prisustvovao.

Ustavni sud BiH taj je praznik još 2015. godine ocijenio diskriminirajućim za Hrvate i Bošnjake te ga je proglasio neustavnim.

Ministarstvo je ranije saopćilo da nije bilo upoznato s odlaskom Del Vechija u Banju Luku na prijem povodom neustavno proglašenog dana Republike Srpske i da je on zbog toga povučen u Zagreb na konsultacije, prenosi Hina.

Na toj proslavi, na kojoj je bio i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović, posmrtno je odlikovan srpski zločinac Slavko Lisica koji je u Hrvatskoj osuđen na 15 godina zatvora zbog ratnih zločina na području Dalmacije.

Ambasador Del Vechio s kojim se tokom dana sastala pojasnio joj je, rekla je šefica hrvatske diplomatije, da je u Banju Luku otišao "jer je to protumačio kao poziv predsjedavajućeg predsjedništva BiH".

Dodala je da je Del Vechio do sada bio iznimno angažiran na svojim poslovima u BiH te je stoga, rekla je, ova njegova odluka dodatno iznenađujuća.

Ministrica je dodala da će se odlučiti o daljnjim koracima te konstatirala da je mandat ambasadora ionako prošao.

Što se tiče odluke Dragana Čovića da prisustvuje proslavi, to je "autonomna odluka predsjednika najveće hrvatske stranke u BiH i mi iz Hrvatske ni na koji način nemamo na to utjecaj, niti imamo namjeru o tome odlučivati", rekla je Pejčinović Burić.