Sastanak u tirani
0

Ministri zemalja zapadnog Balkana žele ojačati saradnju

FENA
Tirana
Tirana
Ministri unutrašnjih poslova pet zemalja zapadnog Balkana su potvrdili zajedničku želju jačanja saradnje radi integracije njihovih zemalja u Evropsku uniju, prema zajedničkoj deklaraciji objavljenoj nakon sastanka u Tirani.

"Potvrđujemo želju za jačom saradnjom i poboljšanjem sigurnosti naših granica radi uključenja naših zemalja u Evropsku uniju", naglašava se u tekstu deklaracije. Dokument su potpisali ministri pet zemalja regije: Albanije, Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore i Makedonije, javila je u petak navečer francuska novinska agencija France Presse.

Sedma konferencija čiji je cilj podrška zemljama jugoistočne Evrope u graničnoj sigurnosti na kojoj sudjeluju ministri unutarnjih poslova zemalja regije organizirana je u saradnji s Centrom za demokratsku kontrolu oružanih snaga (DCAF) iz Ženeve i pod okriljem Španske koja predsjedava EU-om.

Sudionici su se okupili oko pregovaračkog stola gdje su bila navedena samo njihova imena pa je izbjegnuto spominjanje Republike Kosovo uz ime ministra Zenuna Pajazitija, što bi za Beograd bilo neprihvatljivo. Kosovo je na konferenciji imalo status gosta. Albanska štampa navodi da su ministri Srbije i Kosova došli na konferenciju, ali su se brižljivo izbjegavali susresti.