Zagreb
0

Ministri unutrašnjih poslova zemalja regije razgovaraju o Balkanskoj ruti

FENA
Jadranka Kosor (Foto: Reuters)
Jadranka Kosor (Foto: Reuters)
Čelnici policija iz Hrvatske, Srbije, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Makedonije okupili su se danas u Zagrebu na četvrtoj regionalnoj konferenciji o suzbijanju kriminala na tzv. Balkanskoj ruti.

Konferenciju je otvorila hrvatska premijerka Jadranka Kosor ističući da je beskompromisna borba protiv korupcije i organiziranog kriminala jedan od temeljnih stubova rada hrvatske vlade.

"Policijska suradnja u zemljama regije je nužnost jer kriminal ne poznaje granice, ne zanima ga ni država, ni narod ni vjera pa samo organizirani možemo imati uspjeha", kazala je Kosor.

Ustvrdila je da se posebni napori moraju ulagati u borbu protiv trgovine drogom, s obzirom da je tzv. Balkanska ruta jedan od glavnih pravaca trgovine narkoticima.

Podsjetila je da je u suzbijanju zloupotrebe droga hrvatska policija lani provela više od 5.200 zapljena i privela 5.019 osoba.

Ustvrdila je i da je borba protiv korupcije i organiziranog kriminala preduslov i za jačanje gospodarstva, što je također jedan od tri strateška cilja vlade uz rad na dovršetku pregovora za pristup Evropskoj uniji.

Izjavila je da će Hrvatska i dalje davati bezrezervnu podršku svim jugoistočnim susjedima na "evropskom putu", zbog čega je krajem prošle godine svim zainteresiranima odlučila ustupiti prevode evropske pravne tekovine.

"To je snažna gesta koja dokazuje želju za saradnjom na svim područjima"', zaključila je premijerka.

Uz hrvatskog ministra unutarnjih Tomislava Karamarka i glavnog ravnatelja policije Olivera Grbića, na konferenciji sudjeluju ministri unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić, Crne Gore Ivan Brajović, ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Sadik Ahmetović, slovenski državni tajnik Goran Klemenčić te makedonski direktor policije Ljupčo Todorovski.

Nakon radnog dijela konferencije sudionici će poslijepodne potpisati zajedničku izjava te održati konferenciju za novinare.