Regija
0

Ministri odbrane JI Evrope o suradnji u regiji i širenju NATO-a

FENA
Ministri obrana zemalja jugoistočne Europe okupili su se u petak u Zagrebu na neformalnom sastanku na kojem će razgovarati o suradnji u regiji, širenju NATO-a i izazovima globalne sigurnosti.

Susret se održava uoči travanjskog summita NATO-a na kojem Hrvatska i Albanija očekuju pristupanje u punopravno članstvo Sjevernoatlantskog saveza.

Širenje NATO-a na jugoistok Europe, regionalna suradnja u sklopu Američko-jadranske povelje i doprinos zemalja regije globalnoj sigurnosti glavne su teme sastanka na kojem sudjeluju ministri obrane Hrvatske, Albanije, Makedonije, BiH, Grčke, Turske i Mađarske te državni tajnici iz Crne Gore, Srbije, Slovenije, Bugarske, Rumunjske i Italije. Susretu je nazočan i pomoćnik glavnog tajnika NATO-a Jiri Sediwy.

Otvarajući skup potpredsjednica Hrvatske vlade Jadranka Kosor izjavila je da je širenje NATO-a na sve zemlje regije koje to žele najbolji put osiguranja stabilnosti i prosperiteta regije.

Istaknula je da je Hrvatska odlučna dokazati se kao vjerodostojna saveznica u NATO-u te što prije i kao pouzdana članica Europske unije. Po njezinim riječima NATO-ova politika "otvorenih vrata" i postupno širenje EU-a imali su nezamjenjiv pozitivan utjecaj na sigurnost i stabilnost regije.

"Uloga NATO-a u obliku praktične pomoći državama regije postala je najznačajnija pokretačka snaga za političke transformacije i obrambene reforme u državama Jugoistočne Europe" izjavila je Kosor.

Posebno je istaknula regionalnu inicijativu, Američko-jadransku povelju, koju su uz američko pokroviteljstvo pokrenule Hrvatska, Albanija i Makedonija a naknadno su joj pristupile BiH i Crna Gora.

Ministarski skup nastavlja se panel raspravama o širenju EU-a i NATO-a na Jugoistok Europe te o mirovnim operacijama i upravljanje krizama u svijetu.