Ministri EU-a neće odobriti Albaniji status kandidata, Srbiji zeleno svjetlo

F
FENA
9.12.2012. u 11:30
1
11
Ministri EU-a neće odobriti Albaniji status kandidata, Srbiji zeleno svjetlo
1
Ministri EU-a neće odobriti Albaniji status kandidata, Srbiji zeleno svjetlo Foto: Ilustracija
Ministri zemalja članica Evropske unije (EU) neće odobriti Albaniji status kandidata na sastanku koji će se održati naredne sedmice, saopćili su diplomatski izvori za EurActiv. Oni će, ipak, vjerovatno dati zeleno svjetlo za otvaranje pristupnih pregovora sa Srbijom, ako ta zemlja ispuni brojne uslove, kao što je poboljšanje odnosa s Kosovom.
Najmanje jedna zemlja, Holandija, snažno se usprotivila davanju kandidatskog statusa Albaniji, saznaje EurActiv, dok se očekuje da ministri za evropska pitanja zemalja članica EU raspravljaju o pitanjima vezanim za proširenje Unije na sastanku u Bruxellesu u ponedjeljak, 10. decembra.

Evropska komisija preporučila je u oktobru da Evropsko vijeće stavi Albaniju u klub zemalja kandidata koji trenutno čine Turska (od 1999. godine), Makedonija (od 2005.), Crna Gora (od 2008.), Island (od 2010.) i Srbija (od marta 2012.). Kosovu i Bosni i Hercegovini obećana je perspektiva ulaska u EU, ali još nisu stekle status zemalja kandidata. Hrvatska bi trebala postati članicom EU iduće godine.

Zapadni diplomati izjavili su za EurActiv da ne očekuju odluku o Albaniji još izvjesno vrijeme, dodajući da ta zemlja mora "učniti više" kako bi stekla kandidatski status, posebno po pitanju 12 uslova koje je Evropska komisija navela u svom oktobrskom izvještaju.

Održavanje izbora predmet je brige, dodali su oni.

Dok se ta zemlja priprema da održi izbore u junu, odluka o kandidatskom statusu vjerovatno neće biti donesena dok zemlje članice EU ne dobiju uvjeravanja da će se demokratski izborni standardi poštovati i da će glasači biti u stanju da biraju novi parlament i vladu bez napetosti koje su zabilježene na ranijim izborima.

Očekuje se da ministri usvoje tekst o Srbiji koji će biti uvršten u zaključke samita EU od 13. do 14. decembra, na kojem se EU "nada otvaranju pregovora" s tom zemljom na osnovu uslova koji, kako tvrde diplomati, "nisu novi" za Beograd.

Uslovi, kažu diplomati, dobro su poznati i uključuju normalizaciju odnosa između sjevera Kosova sa srpskom većinom i ostatka Kosova, kao i takozvano "integrirano upravljanje" graničnim prijelazima Srbije i Kosova kojima će zajednički upravljati srpski i kosovski graničari.


Komentari (11)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: