Nalog evropskog tužitelja
21

Ministarstvo kulture u Hrvatskoj pod istragom zbog nezakonitog trošenja novca iz fondova EU

L. S.
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL
Policija je jutros po nalogu Ureda evropskog javnog tužitelja (EPPO) upala u Ministarstvo kulture i medija Hrvatske zbog istragu u slučaju nezakonitog trošenja novca iz fondova EU na Geodetskom fakultetu u Zagrebu.

Istražitelji su, uz odgovarajuće naloge suca istrage Županijskog suda, ušli u ministarstvo kako bi obavili pretrese kancelarija određenih službenika tog ministarstva za koje postoje sumnje da su sudjelovali u nezakonitostima, prenosi Jutarnji list.

Službenih informacija o ovim pretresima za sada nema, pa nije poznato o kojim se potencijalnim osumnjičenicima radi. No, navodno su se pod lupom istražitelja našli neki dosta visokorangirani ljudi iz Ministarstva kulture. Osim njihovih kancelarija u ministarstvu istražitelji su krenuli i u pretrese njihovih kuća, prenose hrvatski mediji.

Na osnovu dostupnim informacija, još uvijek niko nije uhićen, ali se nastoji doći do podataka, prvenstveno e-mail korespondencije i mobilnih uređaja određenih osoba, koje do sada nisu prikupili.

Naime, kriminalisti iz PNUSKOK-a prema nalogu Evropskog tužilaštva u januaru su više puta dolazili u Ministarstvo kulture, iz kojeg su izuzeli dokumentaciju koja se tiče projekata Geodetskog fakulteta, a čiji su bivši dužnosnici dekan Almin Đapo i profesor Boško Pribičević početkom novembra već osumnjičeni za izvlačenje miliona eura iz fondova EU. No, radilo se o izuzimanju dokumentacije redovnim putem, bez pretresa.

Međutim, istraga koja se sada provode vrlo bi lako mogla biti uperena i na višu razinu, prema osobama iz samog Ministarstva, prenosi Jutarnji list.