Vili Beroš
13

Ministar zdravstva pojasnio na kojem je stepenu Hrvatska u borbi protiv koronavirusa

R. D.
Marin Tironi/PIXSELL
Marin Tironi/PIXSELL
Susjedna Hrvatska vodi svoju bitku protiv koronavirusa, a njen ministar zdravstva Vili Beroš pojasnio je kako izgleda njihova strategija.

Beroš kaže kako je virus je ušao u zdravstveni sistem što je ponukalo odgovorne da podignu nivo obrane na 3. nivo, a to znači punu aktivaciju zdravstvenog sistema, stvaranje primarnih, sekundarnih i tercijarnih centara koji će zbrinjavati oboljele od koronavirusa.

"Pri tome smo posebno pazili da ne ugrozimo funkcioniranje čitavog zdravstvenog sistema, nego da odijelimo bolnice koji će biti posvećene primarno koronavirusu, i da čim duže sačuvamo ostali zdravstveni sistem koji bi ostalom dijelu građanstva trebao i mogao pružati zdravstvenu zaštitu", kazao je.

Ministar nije isključio ni mogućnost da cijeli Zagreb postane karantin, no još nije došlo vrijeme za to.

"To je peti stepen. Sad smo na trećem pa ćemo vidjeti kako će se situacija razvijati", poručio je ministar.

U intervju na Hrvatskom radiju Beroš kaže i kako je cilj usporiti i onemogućiti naglu progresiju broja oboljelih jer to u datom trenutku preopterećuje zdravstveni sistem koji tada nije u mogućnosti pružiti zdravstvenu zaštitu.

"Međutim, gledajući cjelokupnu sliku, malo je vjerojatno da ćemo bilo kakvim mjerama mi uspjeti onemogućiti ono što virus planira napraviti, ne samo u RH nego na cijelom svijetu", kazao je.