Rođeni Osječanin
552

Ministar odbrane Hrvatske otkrio da je ratovao u Mostaru 1993. godine

B. H.
Screenshot: RTVBH
Screenshot: RTVBH
Ministar odbrane Republike Hrvatske Ivan Anušić je prilikom ceremonije otvaranja spomenika "Zora slobode" u kasarni "Stanislav Baja Kraljević" kod Mostara govorio kako je i sam učestvovao na "mostarskom ratištu".

Spomenik je otkriven prilikom obilježavanja 32. godišnjice operacije "Lipanjske zore", na kojoj su bili pristuni predstavnici HDZ-a BiH, ali i vlasti iz Hrvatske.

Prisutnima se obratio i Anušić, koji je potvrdio učešće u borbama u Mostaru 1993. godine.

"Drago mi je da sam danas ovdje. Nakon puno godina sam došao ovdje. Zadnji put sam bio ovdje 1993. godine, kao pripadnik HVO-a sam se borio u Mostaru braneći hrvatske interese, hrvatsku državu i hrvatski narod. Ponovno ću, ako bude bilo potrebno i u političkom smislu učiniti sve da obranimo naše vrijednosti, vaše vrijednosti i opstojnost hrvatskog naroda na ovim prostorima", rekao je ministar odbrane Hrvatske.

Anušić je inače rođeni Osječanin, koji je bio dobrovoljac u ratu u Hrvatskoj kao pripadnik niza hrvatskih brigada kao i specijalne policije MUP-a Hrvatske.

U njegovoj zvaničnoj biografiji navedenoj na web stranici Vlade Hrvatske ne navodi se da je bio pripadnik HVO.

Stoji da je bio pripadnik 106. i 130. brigade Zbora narodne garde, pripadnik Specijalne policije MUP-a Orao, Vojne policije i 3. Gardijske brigade Hrvatske vojske, te da je 2001. godine penzionisan iz 3. Gardijske brigade Hrvatske vojske.

Iako nije naveo detalje, 1993. godine HVO je u Mostaru gotovo isključivo ratovao protiv Armije BiH, te sistematski razarao istočnu obalu grada, gdje je kao finalni čin strašnog uništenja srušen i Stari most.

Upravo je na mjestu kasarne "Stanislav Baja Kraljević" gdje je danas otkriven spomenik, bio ozloglašeni logor Heliodrom gdje su stotine Bošnjaka mučene i maltretirane, a 77 njih je ubijeno.