Istraga u završnoj fazi
68

Ministar odbrane Hrvatske: Na letjelici koja se srušila u Zagrebu pronađeni dijelovi aviobombe

B. R.
Mjesto na kojem je pala letjelica u Zagrebu (Foto: EPA-EFE)
Mjesto na kojem je pala letjelica u Zagrebu (Foto: EPA-EFE)
Ministar odbrane Hrvatske Mario Banožić je izjavio da su na bespilotnoj letjelici, koja se 11. marta srušila u Zagrebu, pronađeni dijelovi aviobombe.

Ukazao je da je istraga o padu ove letjelice u završnoj fazi te da su prilikom njenog izvlačenja iz kratera pronađeni fragmenti eksploziva.

Očekuje da će zahvaljujući crnoj kutiji doći do više podataka te da se istraga provodi i drugim članicama NATO-a. Najavio je da će biti urađena rekonstrukcija kako bi se utvrdilo odakle je letjelica došla. Banožić je naglasio da su na letjelici pronađeni, kako je rekao, dijelovi aviobombe.

"Pronađeni elementi ukazuju na to da ovo nije letjelica izvidničkog tipa, jer smo na njoj pronašli dijelove aviobombe. Aviobomba je također sovjetske proizvodnje", ukazao je.

Naveo je da će kasnije biti obznanjeno koji je tip bombe, ali je istakao da se koristila na avionima sovjetske proizvodnje. Prema njegovim riječima, moguće da je doletjela i s ukrajinske ili s ruske strane.

Ministar odbrane Hrvatske je najavio da će biti napravljeno još analiza o tome šta se desilo te je izjavio da Hrvatska nije zadovoljna kako su reagovale države iznad kojih je letjelica preletila - Rumunija i Mađarska.