Regija
0

Ministar Dačić od Interpola zatražio pomoć u potrazi za Mladićem

FENA
Ivica Dačić
Ivica Dačić
Srbija je zatražila od Interpola pomoć u potrazi za haškim optuženikom Ratkom Mladićem.

Ministar unutarnjih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da je od Interpola zatražio i pomoć u lociranju haškog optuženika Gorana Hadžića.

On je u utorak u Francuskoj razgovarao s generalnim tajnikom Interpola Ronaldom Nobleom.

Dačić je Noblea zamolio za pomoć u "sagledavanju na međunarodnom nivou svih mogućnosti i pretpostavki o Mladiću i Hadžiću".

On je rekao da je cilj te saradnje da se dođe do informacija koje bi ukazivale na njegovu eventualnu lokaciju, kao i odgovora na pitanje da li se Mladić nalazi u Srbiji ili u drugim državama, članicama Interpola.

U posljednje vrijeme spekuliše se da se Mladić nalazi van Srbije.

  • Zamolio sam Interpol da posveti pažnju i svim eventualnim informacijama o lociranju onih koji su kod nas optuženi za ratne zločine, odnosno za kojima je potjernicu izdao Haški tribunal, Mladiću i Hadžiću, i da nas o tome obavijesti, rekao je Dačić.

On je podsjetio da je srpska policija vodila nekoliko važnih međunarodnih policijskih akcija, kao što je ona protiv bande "Pink panter".

Riječ o organizovanoj grupi koja je u 28 zemalja izvela 250 pljački - od Velike Britanije do Japana - a šteta koju su nanijeli je, prema procjenama, oko 300 miliona eura.

Dačić je najavio da će sredinom decembra u Lyonu biti održan sastanak na kojem će biti predstavljena regionalna procijena prijetnji od organizovanog kriminala na prostoru jugoistočne Evrope i zapadnog Balkana.

Dačić je naveo da je generalni tajnik Interopla veoma pozitivno ocijenio saradnju sa Srbijom, kao i da je visoko ocijenio kapacitete srpske policije i Nacionalnog biroa Interpola u Beogradu, rekavši da taj biro spada "u sam vrh svjetske policije".

Interpol je saopćio da je Dačić ponudio toj organizaciji dio oduzete imovine kriminalaca kako bi se potpomogla borba protiv kriminala na globalnom nivou.

Dačićeva posjeta Lyonu uslijedila je samo dan nakon posjete glavnog haškog tužioca Sergea Brammertza Beogradu.

Brammertz je, i pored pominjanja mogućnosti da se Ratko Mladić nalazi van Srbije, naglasio da će se tragovi njegovog kretanja i dalje najjasnije vidjeti u Srbiji, i ocijenio da srpske vlasti ne sarađuju u potpunosti u potrazi za haškim bjeguncima.

Saradnja Srbije s Tribunalom ključna je za proces sticanja statusa kandidata za članstvo u EU, o čemu će odluka biti donijeta iduće godine.

Beograd je nedavno podigao iznos nagrade za informaciju koja bi mogle dovesti do hapšenja Ratka Mladića na 10 miliona dolara, a prošle sedmice je policija u potrazi za haškim optuženicima pretraživala dvije lokacije u Beogradu i jednu u centralnoj Srbiji, navodi dopisnik Svjetske službe BBC-a iz Beograda.