Subotica
1

Mini-Jugoslavija na licitaciji, početna cijena 150.000 eura

Klix.ba
Turistička destinacija jugonostalgičara Blaška Gabrića u blizini Subotice, poznata kao Mini-Jugoslavija, ovih dana bi se mogla raspasti. Naime, vlasnik i osnivač četvrte Jugoslavije pristao je da bude žirant prijatelju koji nije redovno otplaćivao kredit, tako da je banka aktivirala hipoteku nad dijelom Gabrićevog imanja.

U filijali Findomestik banke u Subotici održana je javna prodaja imovine, početna cijena dijela "Juge" bila je 150.000 eura, ali kupaca nije bilo.

Gabrić je bankrotirao nakon što je pristao biti žirant jednom štamparu za kredit od 50.000 eura, te je kao garanciju dao 305 kvadrata objekta i parcele, ali banka prodaje cijeli objekat i zemljište, prenose srbijanski mediji.

Blic piše da Gabrića banka nikad nije obavijestila da dužnik ne plaća rate kredita, a zbog povjerenja u prijatelja nakon deset godina ulaganja i truda turistička atrakcija Subotice koju je osnovao ovaj entuzijasta prijeti da nestane.

Blaško je ljut na banku jer tvrdi da nije ispoštovala dogovor. Pod hipoteku je dao dio poslovnog prostora koji se nalazi u sklopu Mini-Jugoslavije. Taj prostor procijenjen je na 95.000 eura, što je bilo dovoljno za kredit od 50.000 eura, koliko je podigao njegov prijatelj.

Gabrić kaže da je u ugovoru koji je potpisao upisano sve što leži na parceli, a da je on smatrao da je, prema dogovoru, riječ o 305 kvadrata, pa je potpisao taj ugovor.

"Kada smo ga sada bolje protumačili, on je uzeo da proda 1.248 kvadratnih metara poslovnog prostora i 8.000 kvadratnih metara industrijske zone u parku", navodi on.

Mini-Jugoslavija je turistička atrakcija Subotice, koja je okupljala veliki broj stranih posjetilaca i jugonostalgičara. U parku od tri hektara Blaško je želio da sačuva imidž države u kojoj je živio, kao i 84 godine njene historije.

Subotičani kažu da im je žao Mini-Jugoslavije, zbog toga što se čovjek pun entuzijazma baš potrudio da napravi nešto interesantno. Smatraju da sam grad Subotica nije imao sluha za Blaškove napore.