{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Miloševiću nije odgovarala jedinstvena država sa RS

S
6.6.2009. u 10:14
0
1
Miloševiću nije odgovarala jedinstvena država sa RS
0
Miloševiću nije odgovarala jedinstvena država sa RS
Nekadašnji načelnik Glavnog štaba Vojske RS i haški optuženik general Ratko Mladić navodi u svom dnevniku da Slobodanu Miloševiću nije odgovarala jedinstvena država Srbije i Republike Srpske (RS).
Pod nazivom "Razgovor sa profesorom Miljkovićem", Mladić u dnevniku, čije dijelove prenosi beogradski "Blic", zapisuje 7. februara 1995. godine:

"Profesor: moramo napraviti svoju državu, ali je ne možete praviti na 49 odsto. Miloševiću ne odgovara jedinstvena država jer bi izgubio većinu u parlamentu."

U dnevniku, kako primjećuje list, ima nekoliko detalja koji su važni za razjašnjenje okolnosti zašto je pala Republika Srpska Krajina, a riječ je o ideji "preseljenja naroda" i o ratnom planu da se žrtvuje RSK u zamjenu za političke i teritorijalne ciljeve u BiH.

Preseljenje naroda koje spominje Mladić u dnevniku ("Ja sam rekao da se povuku granice, da se preseli narod…") prvi put je spomenuto kao zvanična ideja o "humanom preseljenju" za rješenje sukoba u Hrvatskoj poslije susreta tadašnjeg predsjednika Hrvatske Franje Tuđmana i predsjednika SRJ Dobrice Ćosića u Ženevi, oktobra 1992.

Ima ozbiljnih indicija, ocjenjuje list, da je ova ideja začeta u razgovorima Tuđmana i Slobodana Miloševića u Karađorđevu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: