{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Miloševići ostali bez vile na Dedinju

S
16.6.2011. u 09:10
0
21
Miloševići ostali bez vile na Dedinju
0
Miloševići ostali bez vile na Dedinju
Foto: Blic
Mirjana Marković, Marko i Marija Milošević, članovi porodice nekadašnjeg predsjednika SRJ Slobodana Miloševića, ostali su bez vile u Užičkoj 34 nakon presude Višeg suda u Beogradu.
Prema saznanjima lista "Politika", ovaj sud poništio je odluku i rješenje Komisije za stambena pitanja Vlade Srbije kojima se Miloševiću, kao zakupcu na neodređeno vrijeme, daje na korišćenje kuća od 94,12 metara kvadratnih u elitnom beogradskom naselju Dedinje.

Poništen je, kako saznaje "Politika", i ugovor o zakupu stana iz marta 1999. godine zaključen između Srbije kao zakupodavca i Slobodana Miloševića kao zakupca.

Takođe, poništen je i ugovor o otkupu stana, odnosno kuće u Užičkoj 34, zaključen između Srbije, ovog puta kao prodavca, i Miloševića kao kupca, ovjeren kod Drugog opštinskog suda u Beogradu. Istom presudom, tuženi članovi porodice Milošević su dužni da solidarno, na ime troškova parničnog postupka, plate državi Srbiji iznos od 528.000 dinara (5.280 eura) u roku od 15 dana od prijema pismenog otpravka presude.

Kuću u Užičkoj Milošević je kupio u julu 1999. godine za oko 4.000 tadašnjih njemačkih maraka. Suđenje pred Višim sudom u Beogradu pokrenuo je republički javni pravobranilac (u ime države). On je tužbom protiv Miloševićevih nasljednika tražio od suda da utvrdi apsolutnu ništavost ugovora o kupovini te kuće.

Prije toga je država tužila Miloševića kao potpisnika ugovora, ali je 11. marta 2006. godine postupak prekinut zbog njegove smrti, a kada su utvrđeni nasljednici, postupak je nastavljen protiv njegove supruge Mirjane Marković i djece Marije i Marka Miloševića.

Pošto je riječ o parničnom postupku, prisustvo nasljednika nije bilo neophodno. Oni su tuženi zbog toga što je ugovor o otkupu kuće sklopljen suprotno Zakonu o stanovanju, jer je Milošević tada već imao jedan otkupljeni stan u vlasništvu, u Tolstojevoj 33.

Mirjana Marković i Marko Milošević, za kojima su srpske vlasti raspisale međunarodnu potjernicu, dobili su politički azil u Rusiji 2006. godine. Marko Milošević je Srbiju napustio poslije 5. oktobra 2000. godine, a Mirjana Marković u februaru 2003. godine. U aprilu iste godine određen joj je pritvor i za njom je raspisana Interpolova potjernica, koja je prvi put povučena 31. maja 2005, uz garanciju njenog advokata od 15.000 eura da će se ona pojaviti na suđenju pred Višim sudom.

Prema nedavno izmijenjenoj optužnici Višeg tužilaštva u Beogradu, Markovićevoj se sudi za zloupotrebu službenog položaja. Na teret joj se stavlja da je uticala da se Iloni Pešić, dadilji njenog unuka, ilegalno dodijeli stan. Protiv nje se vodi i postupak zbog šverca duhana, kojim je državni budžet oštećen za više desetina miliona maraka.

Protiv Marka Miloševića godinama se već vodi postupak zbog prebijanja trojice "otporaša" u maju 2000. godine u Požarevcu. Prema nezvaničnim informacijama, Marku Miloševiću je od 1990. do 2000. godine izdato šest diplomatskih pasoša, od kojih je prvi izgubljen i proglašen nevažećim, a poslednji je vraćen državi. I protiv njega se vodi postupak zbog sumnje da je učestvovao u švercu cigareta, navodi "Politika".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: