Ivo Josipović
0

"Milošević je glavni krivac za zločine u bivšoj Jugoslaviji"

FENA
Ivo Josipović (Foto: Fotoservis)
Ivo Josipović (Foto: Fotoservis)
Glavni krivac za sve zločine počinjene na prostoru bivše Jugoslavije je Slobodan Milošević, kazao je u četvrtak u Šibeniku hrvatski predsjednik Ivo Josipović.

Josipović je to rekao komentirajući istup srbijanskog ministra vanjskih poslova Vuka Jeremića koji je na sastanku Jadransko-jonske inicijative (JJI) u Anconi u vezi s nedavnim Josipovićevim istupom u parlamentu BiH kazao da je Srbija "također ohrabrena što je u parlamentu BiH izrazio duboko žaljenje zbog toga što je politika koju je vodila Hrvatska pod Tuđmanom ondje izazvala ljudske patnje i podjele".

Reagirajući na tu Jeremićevu ocjenu Josipović je istaknuo kako u govoru u parlamentu BiH nije spominjao osobe nego je upozorio da su "politike pogriješile u BiH".

"Mislim da je to svima jasno i ta moja izjava, koja nije bila mjerenje krivnje, bila je poticaj da se prestane nadmetati u prošlosti, da se nadmećemo u sadašnjosti i u budućnosti tko će više pridonijeti miru i posebno, a kad je riječ o Bosni i Hercegovini - ustroju BiH kao funkcionalne države jednakopravnih naroda", istaknuo je Josipović.

Pritom je kazao kako je njegov istup u parlamentu BiH, osim što je bio njegov "skup dobrih želja Bosni i Hercegovini", bio je i "poticaj otvaranju pozicije hrvatskog naroda u BiH da u predstojećim ustavnim promjenama postigne svoju jednakopravnost".

"Moja politika, počevši od tog govora (u parlamentu BiH), i prije, a bit će i ubuduće, jest i poziv svim vladama u regiji da se manje nadmeću u prošlosti nego da rješavaju probleme ljudi", kazao je Josipović.

Po Josipovićevim riječima otvorena pitanja koja imaju sve zemlje u regiji zaslužuju da se vlade bave njihovim rješavanjem "a da se manje licitira tko je što rekao i kako je izgledala neslavna prošlost".