{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Milošević izigrao Karadžića

S
1.8.2008. u 15:39
0
3
Milošević izigrao Karadžića
0
Milošević izigrao Karadžića
Foto: Reuters
Radovan Karadžić je srpskim istražnim organima ispričao da je postojao sporazum između njega i Ričarda Holbruka, zamjenika državnog sekretara SAD za spoljne poslove i specijalnog izaslanika za Balkan, ali da Slobodan Milošević nije htio da ga potpiše, prenosi Blic.
Karadžić je ispričao da se u junu 1996. sastao sa Holbrukom u prisustvu Alekse Buhe i Momčila Krajišnika. Postigli su dogovor da se on povuče sa svih funkcija i iz javnosti, a da za uzvrat neće biti gonjen za suđenje u Haškom sudu.

U Specijalnom sudu Karadžić je prije izručenja Hagu ispričao:
- Holbruk mi je rekao da to nije sporazum sa njim, niti sa Klintonovom administracijom, već da SAD stoje iza njega kao država. Napravljen je i pisani sporazum, sa mjestima za tri potpisa - za moj, Holbrukov i Miloševićev.

Karadžić je potom naveo:
- Poslali smo sporazum Miloševiću, ali ga on nikada nije vratio. Kasnije mi je rekao: “Radovane, šta će ti potpisi kada ti garancije daje najveća svjetska sila”.

Karadžić je tvrdio da je on ispoštovao dogovor i da se 19. jula 1996. povukao sa funkcije predsjednika Republike Srpske i da je ovlaštenja prenio na Biljanu Plavšić. Takođe se povukao i sa mjesta predsjednika SDS i nije davao više izjave, niti se miješao u politički život. Karadžić je tada posljednji put viđen i slikan u Han Pijesku u julu 1996. Inače, pregovori sa Amerikancima o povlačenju Karadžića trajali su još od Dejtonskog sporazuma 1995. godine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: