Predsjednik SDSS-a
45

Milorad Pupovac je ličnim primjerom pokazao da odnos prema zločinima ne smije biti kalkulantski

S. M.
Milorad Pupovac
Milorad Pupovac
Predsjednik Srpske demokratske samostalne stranke u Hrvatskoj Milorad Pupovac svojim prisustvom skupu Dan sjećanja na genocid u Srebrenici organizovanom u Hrvatskom saboru ličnim primjerom je pokazao da odnos prema ratnim zločinima ne mora biti kalkulantski i zavisiti od političkih odnosa u regionu.

Odnosi Bošnjaka i Srba u Bosni i Hercegovini i šire, kako danas tako i u bližoj i daljoj prošlosti, uz sve uspone i padove, nikada nisu bili jednostavni.

Svojim prisustvom komemoraciji, Pupovac je pokazao da koliko god oni bili komplikovani, izražavanje pijeteta žrtvama ratnih zločina, ne mora biti uslovljeno stavovima nekih drugih lidera naroda iz kojeg dolazi. To treba biti primjer ne samo pojedinim političkim akterima, nego i svakom pojedincu bez obzira na njegovu nacionalnu pripadnost.

Možda se nekom to može činiti beznačajno, ali u uslovima dok predsjednik RS-a Milorad Dodik godinama pokušava normalizovati omalovažavanje žrtava genocida u Srebrenici, potez predsjednika SDSS-a svakako je vrijedan hvale.

To je prepoznao i direktor Memorijalnog centra Potočari Emir Suljagić koji se oglasio povodom Pupovčevog čina.

"Na komemoraciji za žrtve genocida u Srebrenici u Saboru Hrvatske prisustvovali su predstavnici Samostalne demokratske srpske stranke. Nakon što su se majke Srebrenice poklonile žrtvama Jasenovca, ljudi su danas uzvratili poštovanje. Pričajte o njima, a ne o onima koji slave genocid", rekao je Suljagić.

Incijativu za održavanje komemorativnog skupa Dan sjećanja na genocid u Srebrenici, dala je saborska zastupnica Ermina Lekaj Prljaskaj, Sabor bošnjačkih asocijacija Republike Hrvatske i Udruga Bošnjaka branitelja Domovinskog rata Republike Hrvatske, a pokrovitelj je bio predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković.