|

Milo Đukanović ipak odlazi s premijerske funkcije

Milo Đukanović ipak odlazi s premijerske funkcije
0
F
FENA
29.11.2010. u 14:56
3
komentara
0

dijeljenja
Milo Đukanović ipak odlazi s premijerske funkcije Milo Đukanović
Podgorički dnevnik "Vijesti" piše da će se premijer Milo Đukanović sredinom decembra povući s mjesta premijera, ali da će na mjestu prvog čovjeka Demokratske partije socijalista (DPS) ostati još makar dvije godine.
Pozivajući se na izvor iz vrha DPS-a, list piše da se Đukanović planira povući iz vlade ubrzo nakon što šefovi država ili vlada članica Evropske unije na samitu EU-a sredinom decembra dodijele Crnoj Gori status kandidata za članstvo u Uniji.

Očekuje se da koji dan nakon toga u parlamentu prođe proračun za 2011. godinu, što će zaokružiti sve preduvjete za promjene u crnogorskoj vladi.

Od Đukanovića i njegovih za sada preuzetih obveza ovisi da li će formalno demisionirati krajem decembra ili početkom januara. Prema dosadašnjim informacijama može se smatrati izvjesnim da će njegov nasljednik u vladi biti aktualni potpredsjednik i ministar financija Igor Lukšić.

Sugovornici "Vijesti" iz DPS-a i vlade ranije su saopćili da su potpredsjednici DPS-a Svetozar Marović i Filip Vujanović najavili da će, usprkos početnom protivljenju, pristati na Lukšića.

Zauzvrat je Marović dobio jasne signale da Đukanović od njega neće tražiti da se povuče s mjesta potpredsjednika DPS-a. Funkciju potpredsjednika vlade, kako je nedavno najavio, napustit će istovremeno kad i Đukanović premijersku.

Ipak, između ostalog da ne bi riskirao sukob u DPS-u oko prevlasti u vladajućoj stranci, Đukanović će ostati njen šef i nakon kongresa, planiranog za maj naredne godine.
Prijavi grešku


Komentari (3)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...