{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Milo Đukanović: Tri problema na Balkanu, a jedan od njih je i nefunkcionalna BiH

13.11.2018. u 21:52
44
120
Milo Đukanović: Tri problema na Balkanu, a jedan od njih je i nefunkcionalna BiH
44
Milo Đukanović: Tri problema na Balkanu, a jedan od njih je i nefunkcionalna BiH
Foto: Arhiv/Klix.ba
Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović u intervjuu za ugledni francuski list Le Figaro govorio je o opasnostima za zapadni Balkan.
"Napredak je doveden u pitanje u cijelom regionu. Ja to objašnjavam dvjema glavnim okolnostima. Prva se odnosi na interese velikih koji se ponovo sudaraju na Balkanu. To nije nikakva novost: mi smo u historiji uvijek korišćeni kao moneta za potkusurivanje u rješavanju problema velikih sila. Druga okolnost je to što od devedesetih godina vučemo tri problema koji truju region: Makedoniju paralisanu od 2008, konflikt Srbije i Kosova čiji je krajnji rezultat svima nepoznat i nefunkcionalna Bosna i Hercegovina. Novi pregovori između predsjednika Srbije i Kosova stvaraju posebnu nervozu u regionu", kazao je Đukanović.

On je rekao da je nestabilnost pojačana nedavnim pogoršanjem odnosa između Srbije i Hrvatske.

"Plašim se da takav razvoj situacije daje polet pristalicama Velike Srbije. Neki od njih ponovo počinju sa osporavanjem crnogorske nezavisnosti tvrdeći da Srbija ima prirodno pravo na Crnu Goru. Takva retorika je opasna u vremenu nestabilnosti, čemu smo mogli da posvjedočimo devedesetih godina", rekao je on, prenosi Antena M.

On je rekao da je ruska politika na Balkanu vrlo jasna i nepromijenjena, a protiv ulaska u NATO i ulaska u EU.

"Sve je počelo političkim porukama iz Moskve, koja se protivila toj integraciji. Nakon toga, Kremlj je formirao filijale ruskih medija na Balkanu, a Moskva je pružala i finansijsku podršku protivnicima NATO i EU integracije. Pojačane su i obavještajne aktivnosti pa je Moskva na kraju podržala i pokušaj državnog udara 2016. Uspjeli smo se oduprijeti tom prijetećem zemljotresu, ali pritisci se nastavljaju", rekao je Đukanović.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: