Nakon izglasavanja
51

Milo Đukanović potpisao Zakon o slobodi vjeroispovijesti

A. Z.
Đukanović zakone potpisao jer ga na to obavezuje Ustav Crne Gore (Foto: EPA-EFE)
Đukanović zakone potpisao jer ga na to obavezuje Ustav Crne Gore (Foto: EPA-EFE)
Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović potpisao je set zakona koje je Skupština Crne Gore ponovo izglasala prošle sedmice. Među njima je i Zakon o slobodi vjeroispovijesti.
"Potpisao sam Ukaze o proglašenju zakona nakon što ih je Skupština ponovo izglasala 20. januara 2021. godine. Dileme koje sam imao i zbog kojih sam ih vratio Skupštini na ponovno odlučivanje su ostale. S obzirom na jasnu Ustavnu normu iz člana 94. stav 2 koja glasi: 'Predsjednik Crne Gore dužan je da proglasi ponovno izglasani zakon', nema prostora za drugačije ustavno postupanje predsjednika države", napisao je Đukanović na Twitteru.
Istako je da se nada da su, nakon potpisivanja zakona i njihovog objavljivanja u Službenom listu, čime oni postaju dio pravnog sistema Crne Gore, stvoreni uslovi za pokretanje procedure bilo kojeg subjekta u društvu za ocjenu njihove ustavnosti.

"Vjerujem da će Ustavni sud, kao jedina nadležna instanca, dati odgovor na ovo pitanje na nezavisan i profesionalan način", poručio je Đukanović.

Podsjećamo, Skupština Crne Gore na sjednici 29. decembra 2020. godine izglasala set zakona, među kojima je i Zakon o slobodi vjeroispovijesti, što je Đukanović odbio potpisati te su zakoni vraćeni na ponovno odlučivanje. Njegova odluka izazvala je burne reakcije.

Đukanović je optužen da ne dozvoljava mirnu tranziciju vlasti, da opstrurira sistem, njegova odluka nazvana je potezom očajnika, a potpredsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović čak mu je prijetio da će ga smijeniti ukoliko prekrši Ustav.