|

Milo Đukanović: Crna Gora je građanska, nije srednji vijek pa da je crkva iznad države

Milo Đukanović: Crna Gora je građanska, nije srednji vijek pa da je crkva iznad države
311
R. D.
24.2.2020. u 13:18
166
komentara
311

dijeljenja
Milo Đukanović: Crna Gora je građanska, nije srednji vijek pa da je crkva iznad države Foto: EPA-EFE
Novi Zakon o slobodi vjeroispovijesti u Crnoj Gori spomenut je u govoru predsjednika ove države Mila Đukanovića na zasjedanju Vijeća za ljudska prava u Ženevi.
Đukanović je kazao kako njegova zemlja stalno radi na provedbi i zaštiti ljudskih prava te da su te vrijednosti osnov pregovaračkog postupka Crne Gore i Evropske unije.

Za novi zakon je kazao da se njim na pravi način uređuje odvojenost vjerskih zajednica od države te da je na njemu rađeno pet godina.

"Međutim, već u pripremi, a posebno nakon njegovog usvajanja, Crna Gora se suočila s optužbama samo jedne vjerske zajednice i s brutalnom medijskom kampanjom dominantno iz bližeg okruženja, s vještim manipulacijama i pokušajima da se država optuži da namjerava otimati crkvenu imovinu i mijenjati njihovu višestoljetnu namjenu. Uz to, u međunarodnim forumima, uključujući i ovaj dom, mogle su se čuti optužbe da Crna Gora provodi politiku diskriminacije i krši vjerske slobode", kazao je on.

Foto: Twitter Foto: Twitter


Dodao je kako se zbog svega toga država suočava s višestrukim udarima, iznutra i izvana, kroz otvorenu spregu crkve s nacionalističkim vansistemskim djelovanjem, usmjerenim na urušavanje pravnog poretka i negiranje građanskog i multietničkog karaktera crnogorske države, što bi u krajnjem značilo povratak na srednjovjekovni sistem u kojem je crkva bila iznad države i građana.

"Crna Gora je ovim zakonom potvrdila da je građanska država i zbog toga se suočava s udarima na svoj pravni poredak", zaključio je Đukanović potcrtavajući kako je koncept multietničke i građanske demokratije jedini moguć na Zapadnom Balkanu.
Prijavi grešku


Komentari (166)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...