Regija
0

Miljuš vjeruje da iza napada stoji organizirani kriminal

FENA
Brutalno pretučen novinar Dušan Miljuš izjavio je sinoć za HTV da ne zna koji je njegov članak mogao potaknuti napad, ali da vjeruje kako je riječ o dobro pripremljenom i planiranom napadu organiziranog kriminala.

"Nemam ideju koji konkretan članak je mogao biti povod za napad, no očigledno sam sporan ja kao novinar koji naprosto neke stvari naziva pravim imenom", kazao je novinar "Jutarnjeg lista" u telefonskom javljanju u emisiju "Otvoreno" iz bolnice u koju je sinoć prevezen, nakon što su ga dvojica nepoznatih napadača napala ispred zgrade u kojoj živi u Zagrebu i pretukla metalnim šipkama, slomivši mu ruku i ozlijedivši glavu.

Miljuš smatra da je u Hrvatskoj na djelu eskalacija nasilja koja baca rukavicu u lice ne samo njemu, nego cijelom sustavu te da je napad na njega na neki način "poruka kriminala što vam se može dogoditi ako nas budete dirali".

"Očito je da je netko vrlo dobro i smišljeno priprema napad", kazao je te potvrdio je da je lani, nakon mafijaškog ubojstva Davora Zečevića i objave plaćenog oglasa objavljenog među osmrtnicama u "Večernjem listu" u kojem ga je Zečevićeva obitelj optužila da obmanjuje javnost, odbio policijsku zaštitu.

"Odbio sam jer policijska pratnja neće riješiti ovakve situacije, to policija može riješiti drugim metodama", kazao je te podsjetio da niti jedan sličan slučaj napada u Zagrebu nije riješen.

Glavni urednik "Jutarnjeg lista" Mladen Pleše ustvrdio je da u njegovom slučaju nije riječ samo o nasilničkom napadu nego o pokušaju ubojstva te da taj slučaj treba biti prekretnica u borbi protiv terora organiziranog kriminala.

Ravnatelj policije Marijan Benko kazao je da je odmah napada angažirana "sva raspoloživa operativa PU zagrebačke i Ravnateljstva policije", no da radi interesa istrage ne može reći što sve policija poduzima kako bi otkrila napadače i naručitelje napada. Zamjerio je medijima što su danas objavili neke pojedinosti o napadu jer, kaže, to može ugroziti istragu.

Rekao da se o motivima napada za sada može samo nagađati, niti tvrditi da su napadači profesionalci, a složio se da je zbog sredstva kojim je novinar napadnut vjerojatno riječ o pokušaju ubojstva.

"Primijenit ćemo i primjenjujemo sve ovlasti koje policija ima na raspolaganju", kazao je Benko koji vjeruje da će slučaj riješiti, iako je, kako je rekao, počinitelje i naručitelje takvih napada teško pronaći jer dobro isplaniraju i organiziraju svoj zločinački pothvat iza kojega ne ostaje puno tragova.

Prema njegovim podacima, u posljednjih pet godina zabilježeno je 11 sličnih napada, od čega su dva slučaja riješena. "Niti jedan predmet nije u ladici", kazao je te istaknuo da je policija brojne napade uspjela spriječiti.

Potpredsjednik i glavni tajnik Hrvatskog novinarskog društva Luko Brailo i Vladimir Lulić složili su se da je riječ o pokušaju ubojstva te pokušaju zastrašivanja novinara da ne pišu o organiziranom kriminalu i da se ne bave istraživačkim novinarstvom.