Predsjednik Crne Gore
35

Milatović o Otvorenom Balkanu: Kao ekonomista sam se uvijek zalagao za regionalnu saradnju

T. K.
Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović poručio je, govoreći o inicijativi Otvoreni Balkan, da se uvijek zalagao za unapređenje odnosa u regionu i da se kao ekonomista uvijek zalagao za ta pitanja.

"Ideja Evropske unije je nastala kao ideja regionalne ekonomske saradnje zemalja Beneluksa, Njemačke, Francuske i Italije. A mi često na Balkanu kada pričamo o evropskim integracijama zaboravljamo upravo važnost naših regionalnih ekonomskih integracija. Unaparijeđenje odnosa i regionalne saradnje je nešto za šta sam se kao ekonomista uvijek zalagao", istakao je Milatović za NIN.

Govoreći o bitnim planovima njegove zemlje, istakao je da je EU prioritet broj jedan.

"Dok je god to naš glavni cilj, ne vidim problem da uporedo unaprijeđujemo regionalnu ekonomsku saradnju. Štaviše, mislim da je to sastavni dio naših EU integracija", naveo je Milatović.

Podsjećamo, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je u razgovoru za RTS nedavno kazao da ne razumije zašto u Sarajevu ne žele biti dio inicijative "Otvoreni Balkan".

Naveo je kako je sa ministrom vanjskih poslova BiH imao dobar razgovor, ali da bi volio da mogu razgovarati o svemu.

Književnik i kolumnista Andrej Nikolaidis objasnio je ovu temu na način da Sjedinjene Američke Države podržavaju priču o Otvorenom Balkanu, a EU ne.

"Otvorena podrška SAD-a inicijativi Otvoreni Balkan i tu leži ključ za čitanje onoga što se dešava. EU je protiv Otvorenog Balkana. Vrlo je jasno rečeno da je prioritet Berlinski proces te da EU misli da ulazak zemalja Zapadnog Balkana u Otvoreni Balkan predstavlja smetnju Berlinskom procesu", istakao je književnik.

Naglasio je kako svi oni koji su protiv Otvorenog Balkana gube i vlast u državama regije.

"U Crnoj Gori je pala vlast Mile Đukanovića kojoj je bilo vrijeme da padne. Međutim, to je, gle čuda, bila i vlast koja se suprotstavljala inicijativi Otvorenog Balkana. U BiH je vlast izgubila SDA, koja je zaslužila da izgubi, ali koja je također bila protiv Otvorenog Balkana. Na Kosovu je protiv Otvorenog Balkana Kurti. Njega na svaki način pokušavaju ukloniti sa vlasti. Budući da ne uspijevaju, dolazi do bizarnih situacija u kojoj američki izaslanici saopštavaju da će nekakve sporazume sprovoditi bez obzira na to da ih Kurti nije potpisao", objasnio je Nikolaidis.