Prvi čovjek Crne Gore
55

Milatović najavio popravljanje odnosa sa Srbijom i susjednim zemljama: Naša budućnost je u EU

V. K.
Jakov Milatović (Foto: EPA-EFE)
Jakov Milatović (Foto: EPA-EFE)
Novoizabrani predsjednik Crne Gore Jakov Milatović u intervjuu za agenciju Associated Press govorio je o budućnosti ove države, ali i o odnosima Crne Gore sa susjednim zemljama.

Između ostalog, Milatović je poručio kako ima za cilj ubrzati kandidaturu Crne Gore prema EU, ali je također istaknuo kako želi jačati veze sa Srbijom i drugim balkanskim susjedima.

"Jedan od ključnih vanjskopolitičkih prioriteta za Crnu Goru, i mene kao predsjednika, bit će ubrzanje pristupanja zemlje EU kako bi Crna Gora, nadam se postala sljedeća članica EU u narednih pet godina mog mandata", rekao je Milatović za AP.

U razgovoru, Milatović se osvrnuo na poraz Đukanovića te je poručio kako su ključni razlozi poraza njegova dugogodišnja vlast i optužbe za raširenu korupciju.

"Zato volimo da kažemo da smo pobijedili jednog od posljednjih diktatora u Evropi. Zato, zaista vjerujem da je ova pobjeda u maloj balkanskoj državi i velika evropska pobjeda, pobjeda evropskih vrijednosti. Đukanović je zaista simbol režima koji je vladao zemljom koristeći organizovani kriminal i korupciju", ističe novi predsjednik.

U kontekstu odnosa između Crne i Gore i susjednih zemalja, Milatović je rekao kako će se truditi popraviti odnose sa Srbijom, ali i sa ostalima.

"Vjerujem da je budućnost svih zemalja Zapadnog Balkana u EU i mislim da Crna Gora sigurno može biti prva koja će ući", ističe on.

Na kraju intervjua, osvrnuo se i na stav Crne Gore o ruskoj invaziji na Ukrajinu.

"Crna Gora snažno i sto posto vodi vanjsku politiku EU i tako će ostati. Ne postoji niko u Evropi, a u Crnoj Gori posebno, ko može da podrži invaziju jedne zemlje na drugu suverenu zemlju", zaključio je Jakov Milatović.