Obračun s Plenkovićem
836

Milanović: Visoki predstavnik nije riješio problem Komšića, trebao ga je maknuti

S. M.
Zoran Milanović; Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
Zoran Milanović; Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović komentarisao je rezultate Općih izbora u Bosni i Hercegovini i odluku Christiana Schmidta da nametne izmjene Izbornog zakona BiH i Ustava Federacije BiH.

Milanović se u obraćanju javnosti još jednom pokušao obračunati sa premijerom hrvatske Andrejom Plenkovićem.

"Ovo je fijasko, sramota, spomenik hrvatskoj pasivnosti", rekao je Milanović.

Dodao je da HDZ nije jednako hrvatski narod istakavši da je HDZ dobro prošao u kantonima gdje žive Hrvati.

"Opet je izabran Komšić, 1.5 godinu dana pokušavam vikati o ovoj temi. Uspiješ, vidiš da postoje planovi da se Hrvati marginaliziraju, uporno se ne provodi odluka Ustavnog suda, odluka Ljubić", rekao je predsjednik.

U nastavku je komentarisao odluku visokog predstavnika.

"Što je napravio Schmidt? On je zadnji dan donio neku odluku kojom je kao spasio Hrvate. Nigdje u tim odlukama nema reference na slučaj Ljubić, jer ako se na to referira, onda moraš maknuti Komšića", rekao je Milanović.

Dodao je da je Hrvatska to mogla riješiti djelovanjem prije svega hrvatske vlade. Naglasio je da će u sljedeće četiri godine Zagreb stati ili za prava Hrvata kao konstitutivnog naroda ili Hrvata u BiH neće biti.

Osvrnuo se i na Željka Komšića, navodeći da on ne smije doći u mjesta gdje žive Hrvati. Čestitao je Bećiroviću i Cvijanović.

"Prije 10 godina sam kao relativno blizak Komšiću i na čijim skupovima sam držao zapaljive govore, nagovarao Lagumdžiju da se on kandidira, ali se nije usudio jer se bojao poraza. Bećirović se nije bojao jednog poraza, a drugi put je pobijedio", rekao je Milanović.