Važan čimbenik države
0

Milanović: Ulaskom Hrvatske u EU Hrvati u BiH neće nestati

FENA
Zoran Milanović
Zoran Milanović
Predsjednik Vlade RH Zoran Milanović rekao je da Hrvati iz BiH neće nestati nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju 2013. godine, nego će ostati važan čimbenik te države i tog prostora.

"Hrvati u BiH neće nestati. Dogodio se strašan rat, agresija, etnička čišćenja i pomicanja, međutim, tamo gdje su ostali, Hrvati su, u to sam se imao prilike više puta uvjeriti, duboko ukorijenjeni duhovno, kulturno i materijalno jer dosta dobro rade posao. Prema tome, slika se promijenila, ali Hrvati ostaju u Bosni i naročito u Hercegovini kao važan čimbenik te države i tog prostora", istaknuo je Milanović odgovarajući danas na pitanje studenta iz Livna sa splitskoga Pravnog fakulteta o tome kakve posljedice ulaskom Hrvatske u Europsku uniju mogu očekivati Hrvati u BiH.

Premijer je to rekao nakon predavanja na splitskome Pravnom fakultetu o "ulozi Vlade RH u procesu priključivanja Europskoj uniji i usvajanju pravne stečevine Europske unije". Podsjetio je kako je i on po ocu podrijetlom iz Livna u BiH i da je iz BiH "potekao najveći broj današnjih pripadnika hrvatske nacije" te su se naselili diljem Hrvatske.

"Ja sam Hrvat. Moji preci su bili Hrvati katolici, moja stranka je stranka građana i za nju glasuju ljudi raznih nacionalnosti, ali uglavnom Hrvati", dodao je. Istaknuo je kako on na BiH gleda kao na drugu državu u kojoj živi pola miliona Hrvata koji imaju hrvatsko državljanstvo i koji će ulaskom Hrvatske u EU postati državljani Europske unije i imat će ista prava kao i građani u Hrvatskoj, što, kako je rekao, predstavlja izazov.

"Ulaskom Hrvatske u Europsku uniju granica će biti nešto zatvorenija radi kontrole i nama je strateški interes da sve susjedne države što je moguće prije postanu članice Europske unije", rekao je, dodajući kako će, kad se to konačno dogodi, "to značiti stabilnost naših ulaganja i poslovanja, a onda i sigurnost Hrvata u BiH".

"I Srbiji i Crnoj Gori želim što brži ulazak u Europsku uniju, ali ne mogu više od toga učiniti jer ne vodim tamošnju politiku i ne utječem na postupke i izjave tamošnjih političara", rekao je Milanović, dodajući kako su procesi ulaska u Europsku uniju u zajedničkom interesu. Istaknuo je kako nema predrasuda prema drugim nacijama, vjerama i kulturama i da zajedno sa svojim suradnicima ima samo dobre namjere, ali, dodao je, da "nisu naivčine".

Po njegovu mišljenju, ulazak susjednih zemalja u Europsku uniju bit će teži nego što je bio ulazak Hrvatske, koja je, kako je rekao, imala tako stroge kriterije kao nijedna zemlja prije.