Regija
10

Milanović: U Hrvatskoj se prosipaju milioni, zašto ne pomoći Hrvate u BiH

Anadolija
Zoran Milanović (Foto: AFP)
Zoran Milanović (Foto: AFP)
Na današnjoj sjednici Vlade Republike Hrvatske usvojena je odluka o finansiranju važnih programa i projekata za Hrvate u BiH u visini od 20 miliona kuna (1,6 miliona eura).

Premijer Hrvatske Zoran Milanović koji je ove sedmice boravio u posjeti BiH na sjednici vlade izdvojio je projekte u BiH koji su važni za život i ostanak tamošnjih Hrvata, a koje će sufinancirati ili u potpunosti financirati Hrvatska, javio je dopisnik Anadolije.

Milanović je istaknuo kako je Vlada izmijenila strategiju finansiranja prema Hrvatima u BiH. Umjesto da se dodjeljuje po 20 hiljada kuna, "ne znaš kome kako i zašto", rekao je premijer, "idemo logikom da novac dajemo po dosta strogim kriterijima vidljivim projektima".

"Bolnica u Novoj Bili treba novi paviljon, to košta 10 do15 miliona kuna. Ako Hrvatska država to ne financira, neće nitko“, rekao je premijer Milanović.

Naveo je i primjer Sveučilišta u Mostaru kojem 2015. godine, mimo godišnjeg projekta pomoći, Hrvatska vlada daje skoro deset miliona kuna (1,3 miliona eura) po prvi puta jer se nema odakle finansirati "jer osnivač, odnosno županija, nema novaca za to“. Kazao je kako inače većina studenata u Mostaru plaća školarinu i nazvao je to finansijski teškom situacijom.

Premijer je kao važne projekte za financiranje u srednjoj Bosni spomenuo srednje škole, odnosno  gimnazije u Travniku i Novom Travniku, zatim kazalište u Travniku i kapitalne kulturne spomenike, a to su uglavnom crkveni spomenici, samostani iz srednjeg vijeka: Kreševo, Fojnica, Kraljeva Sutjeska i Jajce. 

Premijer Hrvatske je naglasio kako je Vlada RH otvorila studentski dom u Sarajevu na Stupu gdje je sufinansiranjem i pomoći Hrvatske vlade otvoren objekt sa 150 soba dobrog standarda.

"To je također doprinos ostanku i životu Hrvata u Srednjoj Bosni, mada tamo ima iznenađujuće velik broj studenata iz Hrvatske, ali to su uglavnom naši sunarodnjaci iz BiH. Nema toga tako puno, ali je vidljivo i važno. Ako u jednu gimnaziju ide hiljadu učenika u Travniku, to je važno i to se računa, a treba joj novi sprat. Ili recimo škola u Žepču koja se raspada i neće biti popravljena ako mi ne doprinesemo tome“, kazao je Milanović.

Podsjetio je da je kroz desetak godina njegova zemlja u BiH uputila oko 300 miliona kuna.

"Svaka naša kuna nama je važna. Međutim, dugoročno gledano to su za Hrvatsku mali novci, a za njih su ogromni. Što smo dali za deset godina, nekih 200 - 300 miliona kuna, a vidjeli smo da se po hrvatskim ulicama prosipa milion kuna u dva dana, asfaltiranjima i peglanjima ulica koje su nove. Ljudi to vide, čak i tamo“, zaključio je Milanović.